Cum va fugi Fondul Proprietatea la Varşovia

Acţiunile Fondului Proprietatea vor fi listate la Bursa din Varşovia prin intermediul băncilor custode unde îşi păstrează marii acţionari deţinerile, în ciuda opoziţiei oficialilor Bursei din Bucureşti şi a arbitrului pieţei româneşti (CNVM). Preşedintele Bursei din Varşovia nu a reuşit să-i convingă pe cei de la BVB să fie de acord cu listarea în Polonia, dar ar fi intervenit şi pe lângă oficiali apropiaţi Guvernului.
Adrian N. Ionescu - mie, 01 aug. 2012, 21:03
Cum va fugi Fondul Proprietatea la Varşovia

„Orice acţionar al Fondului Proprietatea (şi nu numai) poate să ceară băncii sale custode, unde îşi ţine acţiunile, să le pună la dispoziţie pe altă piaţă, de pildă la Bursa din Varşovia. Şi, de altfel, acţionarii Fondului au şi aprobat această alternativă, chiar la adunarea lor din iunie. Atunci a fost aprobată listarea FP la Varşovia“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Lucian Isac, directorul general al firmei de brokeraj Estinvest.

Într-adevăr, acţionarii Fondului Proprietatea (simbol bursier FP) au decis, în iunie, să fie luate inclusiv măsurile necesare „stabilirii tuturor legăturilor de decontare şi compensare directe sau indirecte (prin intermediari), după caz, şi numirea custozilor, dacă este necesar“, potrivit raportului trimis de FP la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Brokerii spun că acţionarul cel mai mare al Fondului Proprietatea, grupul american Elliott Associates, care are circa 13% din acţiuni, ar putea cel mai uşor să-şi pună la dispoziţie pe piaţa din Varşovia o parte din acţiuni.

„Ar fi o mişcare în spiritul bunei colaborări cu firma care administrează FP, Franklin Templeton Investments, care a fost foarte cooperantă atunci când s-a obţinut de la acţionari posibilitatea vânzării Fondului pe bucăţi pentru dividende“, a spus un broker are nu a dorit să-i fie citat numele.

În prezent, listarea Fondului Proprietatea la Varşovia este blocată al nivelul autorităţii pieţei (CNVM-Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare) şi a Depozitarului Central (firmă din Grupul BVB, care face operaţiunile post-tranzacţionare), instituţii care ar trebui să modifice anumite reglementări.

Atât Depozitarul Central bucureştean, ca şi omologul său polonez nu acceptă să se interconecteze decât pentru a primi companii străine, dar nu şi pentru a lăsa să plece pe alte pieţe pe proprii clienţi.

Rezolvarea problemei a fost şi subiectul întâlnirii recente de la Bucureşti a lui Ludwig Sobolewski, preşedintele Bursei de Valori din Varşovia, cu doi oficiali ai BVB. Întâlnirea nu a avut succesul scontat de polonez, iar „intervenţiile pe lângă factorii politici (…) nu ştiu ce şanse de reuşită au, având în vedere climatul actual“, a adăugat brokerul citat.

Reprezentanţii pieţei româneşti se opun listării FP la Varşovia, pentru că aceasta ar transfera o parte importantă din lichiditatea (valoarea tranzacţiiilor) de la Bucureşti. Oficialii FP spun că aceasta s-ar întâmpla doar într-o primă fază.

„Dacă nu sunt probleme de lichiditate, atunci de ce Bursa din Varşovia nu permite listarea companiilor de la cota sa pe alte pieţe? Sau de ce nu încheie un acord de dublă listare cu principalul său concurent regional, Bursa din Viena?“, se întreabă Lucian Isac, directorul Estinvest.

Oficialii Depozitarului Central din Bucureşti nu au dorit să comenteze, iar cei ai CNVM nu au putut fi contactaţi.

Fondul Proprietatea (FP) asigură aproximativ jumătate din lichiditatea (valoarea tranzacţiilor) de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în medie zilnică de 7,6 milioane de euro. 

FP este unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din Europa Centrală, cu active nete (VAN) de 12,5 miliarde de lei (2,81 miliarde de euro), cele mai mari pachete fiind cele deţinute la OMV Petrom (34,18% din VAN), Romgaz (10,37%), Complexul Energetic Oltenia (8,6%) şi Nucleraelectrica (4%).

 

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...