Directiva este inclusă într-o „conclusion” – un instrument care permite serviciilor secrete americane (CIA) să acţioneze clandestin, au anunţat NBC şi CNN, citând surse neidentificate.
Oficiali de la Casa Albă au refiuat să comenteze aceste informaţii, dar nu au exclus în mod explicit ideea că Washingtonul ar oferi forţelor anti-al-Assad mai multă susţinere în domeniul informaţiilor decât s-a admis anterior în mod oficial.
Washingtonul a anunţat anterior că Statele Unite oferă o asistenţă medicală şi logistică rebelilor sirieni, dar că refuză să le furnizeze arme, avertizând că o „înarmare” suplimentară a conflictului ar fi contraproductivă.
Aceste informaţii asupra unei relaţii mai strânse între Statele Unite şi rebelii sirieni apare în contextul în care confruntările violente par să se apropie de o încheiere în Siria, unde confruntările armate dintre Guvern şi forţele opoziţiei devastează Damascul şi Alepul.
Ele coincid totodată cu o creştere a presiunii politice asupra Casei Albe pentru ca să ofere mai multă susţinere opoziţiei siriene, în pofida reticenţei Statelor Unite de a se angaja mai direct într-un nou război în Orientul Mijlociu.
Obama a purtat luni o discuţie la telefon cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, iar cei doi lideri şi-au exprimat acordul în vederea „accelerării tranziţiei politice din Siria”, a declarat Casa Albă.
Acest lucru ar „implica plecarea lui Bashar al-Assad (de la putere) şi ar răspunde cerinţelor legitime ale poporului sirian”, se arăta într-un comunicat.
Siria se află într-un conflict care durează de 17 luni, declanşat de către reprimarea brutală de către Bashar al-Assad a revoltei în favoarea democratizării. Puterile occidentale şi arabe l-au îndemnat să se retragă şi să permită un transfer paşnic al puterii.