Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,2% în iunie faţă de mai

Preţurile producţiei industriale pe total piaţa internă şi piaţa externă au scăzut în luna iunie cu 0,2% faţă de mai, dar comparativ cu iunie 2011 sunt în creştere cu 5,8%, a anunţat joi Instituul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - joi, 02 aug. 2012, 07:56
Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,2% în iunie faţă de mai

„După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă şi preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au scăzut cu 0,1%, respectiv cu 0,3%”, se arată într-un comunicat al INS.

Pe sectoarele de activitate s-au înregistrat creşteri de preţ în iunie faţă de mai în industria extractivă (0,9%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,2%).

La distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, preţurile s-au situat aproape la acelaşi nivel cu cele din luna precedentă. În industria prelucrătoare preţurile au scăzut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri de preţ în industria bunurilor de uz curent (0,5%), industria bunurilor de capital (0,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (0,3%) şi industria bunurilor intermediare (0,2%), în timp ce industria energetică a înregistrat scăderi de preţuri de 1,4%.

Faţă de iunie 2011, s-au remarcat creşteri ale preţurilor, pe sectoare de activitate, la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (28,9%), în industria prelucrătoare (6,1%), în industria extractivă (4,4%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (2,3%).

Totodată, pe marile grupe industriale, produsele din industria energetică au consemnat un avans de 7,6%. Pe de altă parte, industrii care s-au situat cu creşteri sub nivelul înregistrat pe total au fost industria bunurilor de uz curent (5,6%), industria bunurilor de capital (4,6%), industria bunurilor intermediare (4,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,1%).

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...