Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe zece ani a urcat cu 0,41 puncte procentuale, la 7,1%, iar pentru titlurile Italiei a avansat cu 0,28 puncte procentuale la 6,26%.
Pieţele financiare sperau ca Draghi să anunţe reluarea achiziţiilor de obligaţiuni suverane pentru a reduce presiunea asupra costurilor de împrumut ale Spaniei şi Italiei.
Măsurile anunţate de şeful BCE nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor investitorilor. Draghi a declarat, săptămâna trecută, la Londra, că BCE va face tot ce este necesar pentru a proteja euro.
„Niciun cuvânt din aceste remarci (angajamentul de la Londra, n.r.) nu ar trebui să constituie o surpriză acum. În declaraţia de la Londra veţi găsi cuvintele «în limita mandatului BCE» de mai multe ori”, a spus Draghi.
BCE a semnalat, joi, că este gata să intervină pe piaţa obligaţiunilor suverane pentru a diminua costurile de împrumut ale unor state din zona euro. Totuşi, Draghi a admis că banca centrală a Germaniei a avut rezerve în privinţa achiziţiilor de obligaţiuni şi a transmis clar că guvernele trebuie să folosească fondurile de urgenţă, Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară şi Mecanismul European de Stabilitate, iar statele care primesc ajutor să accepte „condiţii stricte”.