Arestarea directorilor din ANAF, motivată de gravitatea faptelor şi de nivelul prejudiciilor

Tribunalul Bucureşti arată, în motivarea deciziei de arestare preventivă a doi directori din ANAF şi a altor 18 persoane, în dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an, că a ţinut cont de gravitatea şi multitudinea faptelor şi de prejudiciile foarte mari cauzate.
Economica.net - joi, 02 aug. 2012, 18:51
Arestarea directorilor din ANAF, motivată de gravitatea faptelor şi de nivelul prejudiciilor

Totodată, magistraţii spun că au avut în vedere „multitudinea persoanelor supuse anchetei şi „caracterul organizat şi transfrontalier al grupului de făptuitori”, conform motivării hotărârii prin care au fost arestaţi preventiv, la propunerea DIICOT, Nicuşor Drăgan, director general adjunct al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dan Stroe, director de achiziţii în cadrul ANAF, şi alte 18 persoane, respectiv Tudor Constantin, Vasile Petre, Mirela Doina Petrescu, Florin Ivănuş, Viorel Cazan, Ionel Pencu, Neculai Marataş, Stelian Vintilă, Marian Eduard Gusti, Mircea Rădină, Ionuţ Robert Chiripuş, Gabriel Ferţu, Marius Sorin Cune, Luca Galavotti, Alin Mihai Teodorescu, Emil Marius Cilibeanu, Bogdan Florin Silinescu şi Sorin Stuparu.

Instanţa a mai constatat că „inculpaţii au săvârşit infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de patru ani şi, în plus, există probe că lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă un pericol concret pentru ordinea publică”, potrivit aceluiaşi document.

„Tribunalul are în vedere următoarele împrejurări care rezultă din probele aflate la dosar: amploarea activităţii infracţionale a celor 20 de inculpaţi, care sunt cercetaţi împreună cu alţi 19 inculpaţi, (…) dar şi împreună cu un număr impresionant de învinuiţi; curajul şi determinarea cu care aceştia au procedat în vederea obţinerii unor venituri importante, cu consecinţa prejudicierii grave a bugetului de stat, prin sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor către stat sau prin diminuarea frauduloasă a cuantumului acestora; atragerea în activitatea infracţională a unui număr foarte mare de societăţi comerciale de tip fantomă, dar şi a unor persoane fără pregătire, ademenite prin plata unor sume derizorii de bani, în schimbul interpunerii în circuitul fraudulos al mărfurilor născocit de inculpaţi pentru evitarea plăţii taxelor şi impozitelor către stat; recurgerea la mijloace sofisticate şi la inginerii financiare pentru săvârşirea faptelor şi îngreunarea descoperirii lor de către organele de urmărire penală; recurgerea la acţiuni de corupere a funcţionarilor statului, pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească în mod corect atribuţiile de verificare şi control sau pentru a fi înştiinţaţi cu privire la eventualele controale ori pentru a accelera aprobarea rambursării sau compensării ilegale de TVA”, Totodată, în luarea deciziei, instanţa a ţinut cont de faptul că membrii grupării au recurs la „influenţa unor persoane cu demnităţi publice sau a unor persoane cunoscute ca făcând parte din lumea interlopă, pentru a se facilita sau continua activitatea ilicită, în detrimentul statului”, mai arată instanţa.

Tribunalul concluzionează că „indiciile temeinice că inculpaţii au acţionat împreună cu alte persoane o perioadă mare de timp, în vederea obţinerii de venituri ilicite însemnate, cu consecinţa prejudicierii grave a bugetului de stat, folosirea de mijloace frauduloase pentru comiterea faptelor deduse judecăţii justifică presupunerea rezonabilă că lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă un pericol concret pentru ordinea publică”.

Cei doi directori din ANAF, împreună cu celelalte 18 persoane, au fost arestaţi preventiv în 26 iulie, după ce un alt complet de judecată de la Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru alţi 19 inculpaţi din acelaşi dosar, printre care Octavian Grecu, zis „Butoane”, ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Sorin Găzdac, omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol, şi Daniel Niţu, director la firma acestuia.

Hotărârile de arestare preventivă au fost luate după ce toate cele 39 de persoane au fost reţinute, în urma audierilor la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), unde au fost aduse, în 24 iulie, peste 120 de persoane.

Potrivit unor surse judiciare, fiica senatorului Cezar Măgureanu, Raluca Ioana Găzdac, învinuită în dosar, este gravidă în luna a patra şi a fost lăsată să plece.

La DIICOT a venit ulterior şi senatorul, citat pentru a fi audiat ca învinuit în dosarul de evaziune fiscală. Măgureanu este cercetat într-o cauză separată, dată fiind calitatea acestuia de senator.

În dimineaţa zilei de 24 iulie, DIICOT a făcut 256 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea. Potrivit aceloraşi surse, anchetatorii au emis mai multe ordonanţe de instituire a sechestrului asigurător pe numeroase bunuri mobile găsite la domiciile celor percheziţionaţi sau la firmele acestora. Astfel, au fost puse sub sechestru mai multe autoturisme de lux, importante sume de bani, dar şi bunuri mobile.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracţională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracţional a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucureşti – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac şi Livia Ioana Găzdac, s-a precizat într-un comunicat de marţi al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională a acestora, toţi învinuiţi în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracţională realizată în judeţul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii.

La activitatea infracţională a soţilor Sorin Adrian şi Raluca Livia Ioana Găzdac a contribuit şi senatorul Cezar Mircea Măgureanu.

Nicole Saikaly era lider al unui palier din circuitul evazionist care îi mai includea, printre alţii, pe ginerele şi fiica senatorului Cezar Măgureanu, Sorin şi Raluca Găzdac, dar şi opt bulgari, potrivit unor procese verbale ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX.

Într-unul dintre documente, procurorii menţionează că grupul de criminalitate organizată, cu legături transfrontaliere, care a acţionat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Găzdac, Valentin Andrei Găzdac, Raluca Găzdac, Ştefan Drugă, Marius Cune, Nicole Saikaly, Daniel Niţu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Marataş, Mircea Rădină, Liviu Popovici şi opt cetăţeni bulgari.

Grupul infracţional era specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare în urma derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii/livrări intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a tuturor operaţiunilor realizate şi/sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii ilegale de TVA, se precizează în documentul prin care procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirile lui Viorel Bulearcă – om de afaceri din Piteşti, patron al firmelor Bunbusinesselite BBE SRL şi Stefaris Tabachi SRL.

Agenţia MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de Butoane, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu şi o instituţie bancară, în acelaşi contract fiind girant şi fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deţine în proprietate.

Numele lui Octavian Grecu a revenit în atenţia presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului.

Te-ar mai putea interesa și
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a......
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.