Raportate în euro, vânzările din primul semestru au înregistrat o variaţie nesemnificativă, de la 65,6 milioane euro la 65,9 milioane euro, însă deprecierea leului indică o creştere a vânzărilor în lei, confirmată şi de rezultatele pe divizii prezentate de Gedeon Richter într-un raport transmis vineri.
Cursul mediu leu-euro a crescut cu aproximativ 4,8% în perioada analizată, de la 4,17 lei/euro la 4,38 lei/euro, reiese din datele BNR.
Compania precizează, în raport, că vânzările principalelor divizii din România, calculate în lei, au crescut cu 4,7% în domeniul producţiei de farmaceutice, respectiv cu 7,9% la distribuţie şi retail – cea mai importantă operaţiune a grupului.
Pe segmentul producţiei de farmaceutice, vânzările Gedeon Richter în România raportate în euro au stagnat la 16 milioane euro, în timp ce divizia de distribuţie şi retail a înregistrat o creştere de 2,5% a afacerilor, de la 55,1 milioane euro la 56,5 milioane euro.
„Piaţa farmaceutică românească continuă să fie caracterizată de întârzieri excesive de plată către companiile farmaceutice, de până la 360 de zile, din cauza întârzierilor perpetue ale plăţilor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către operatorii de farmacii”, se spune în raport.
Vânzările de produse de îngrijire personală pentru femei au scăzut cu 7,7%, de la 3,9 milioane euro la 3,3 milioane euro, se mai spune în raport.
Grupul ungar deţine în România o fabrică de medicamente în Târgu-Mureş, Gedeon Richter România, Gedeon Richter Farmacia cu o reţea de peste 120 de unităţi, şi distribuitorul Pharmafarm.