Din suprafaţa închiriată în primul semestru, 60% a fost tranzacţionată în al doilea trimestru, se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară.
„În semestrul unu Bucureştiul a atras 40% din interesul chiriaşilor de spaţii industriale, urmat de Cluj-Napoca, oraş care a atras 37% din totalul spaţiilor închiriate la nivel naţional. Alte oraşe în care s-a înregistrat o oarecare activitate sunt Iaşi, Sibiu, Baia Mare şi Ploieşti. Cu toate acestea suntem de părere că în cea de-a doua parte a anului 2012 cererea de spaţii industriale se va îndrepta cu preponderenţă către Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Ploieşti”, se menţionează în raport.
Şi activitatea de construcţie a spaţiilor industriale a înregistrat un nivel minim record. Astfel, la scară naţională nu s-a raportat nicio finalizare de unitate industrială. Dezvoltarea la cerere rămâne singura soluţie pentru chiriaşii de spaţii industriale pentru extinderea operaţiunilor sau securizarea de noi unităţi. Recenta inaugurare parţială a autostrăzii A3 către Ploieşti poate readuce în atenţia dezvoltatorilor de parcuri logistice segmentul de nord-est al şoselei de centură a Bucureştiului. În plus, finalizarea autostrăzii A2, Bucureşti-Constanţa, poate accelera dezvoltarea de parcuri logistice pe coridorul estic al Capitalei.
De menţionat este şi începerea speculativă a lucrărilor de construcţie la parcul industrial Turda Industrial Park, în apropiere de Cluj-Napoca, cu o primă unitate de aproximativ 20.000 mp, potrivit sursei citate.
Consultanţii Jones Lang LaSalle apreciază că dezvoltatorii de spaţii industriale cu experienţă de pe piaţa locală, precum Alinso, WDP, Portland Trust, Point Park, Graells&Llonch, deţin deja în proprietate suprafeţe mari de teren, în cele mai multe cazuri deservite de utilităţi, şi au capacitatea să dezvolte la cerere unităţi de producţie sau industriale într-un interval de 6-9 luni.
O importanţă din ce în ce mai mare se acordă sistemului de transport intermodal, în special de către companiile din industria auto active pe piaţa românească, precum Renault/Dacia şi Ford, ca urmare a unei excelente amplasări geografice a României în sud-estul Europei şi al accesului direct la Marea Neagră.
În ceea ce priveşte chiriile spaţiilor industriale prime din Capitală, acestea au niveluri cuprinse între 3,7-4,00 euro/mp/lună, în timp ce în principalele oraşe regionale costul de închiriere variază de la 3,5 la 3,75 euro/mp/lună.
„Conform evaluărilor noastre, s-a înregistrat o uşoară scădere a chiriilor maxime atât pentru chiriile din Bucureşti, cât şi pentru cele din oraşele regionale. La chiria de bază se adaugă serviciile de întreţinere (în jur de 15-20% din valoare chiriei de bază), precum şi costul serviciilor de manipulare din spaţiile de depozitare”, se mai arată în raport.