În perioada corespunzătoare a anului trecut, OMV a raportat un EBIT de 1,38 miliarde euro, din care 578 milioane euro reprezenta contribuţia Petrom.
Vânzările grupului austriac au urcat în primul semestru cu 27%, de la 16 miliarde euro la 20,3 miliarde euro, iar profitul net ajustat pentru factori excepţionali, atribuibil acţionarilor, a avansat cu 61%, de la 516 milioane euro la 834 milioane euro, potrivit raportului financiar prezentat miercuri de OMV.
Profitul EBIT ajustat pentru factori excepţionali s-a majorat cu 38%, de la 1,2 miliarde euro la 1,66 miliarde euro, contribuţia Petrom urcând cu 5%, de la 588 milioane euro la 617 milioane euro, se arată în raportul companiei austriece de petrol şi gaze.
Vezi ce profit a făcut Petrom în primele şase luni din 2012
Preţul mediu al petrolului Brent a urcat cu 2% în prima jumătate a anului faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, la 113,61 dolari pe baril, precizează OMV.
Creşterea vânzărilor OMV în primul semestru a fost determinată în principal creşterii preţului petrolului şi majorării preţurilor produselor, precum şi volumului mai ridicat al afacerilor în zona vânzărilor de gaze naturale şi în zona tradingului, se spune în raport.
Profitul EBIT al grupului a fost susţinut de preţurile mai ridicate ale petrolului, de aprecierea dolarului SUA şi de vânzările mai ridicate generate de operaţiunile din Libia, creşterea fiind limitată însă de câştigurile mai scăzute din efecte de inventar şi de amortizarea unor active.
OMV a înregistrat cheltuieli extraodrinare de 139 milioane euro, legate în principal de amortizarea parţială a unui activ din Austria, câmpul gazeifer Strasshof, şi de restructurări de personal în România şi Austria, se mai arată în raport.
Divizia Explorare şi Producţie a OMV a înregistrat un EBIT de 1,38 miliarde euro în prima jumătate a anului, cu 27% mai ridicat faţă de 1,09 miliarde euro în perioada corespunzătoare din 2011, datorită volumului mai ridicat al vânzărilor, efectelor valutare pozitive (aprecierea dolarului) şi revenirii producţiei din Libia la niveluri apropiate de cele anterioare revoltei de la începutul anului trecut.
Unitatea de gaze şi energie electrică a OMV, Gas & Power, a avut un profit EBIT de 105 milioane euro în primul semestru, în urcare cu 6% de la 99 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal datorită performanţelor Petrom, ajutate în principal de marja mai bună de câştig obţinută în România, dar şi de optimizarea operaţiunilor de depozitare a gazelor şi de îmbunătăţirea evoluţiei departamentului de logistică în domeniul gazelor. Creşterea EBIT a fost limitată însă de amortizarea proeictului de depozitare a gazelor Schönkirchen Tief.
Volumul vânzărilor de gaze de la Petrom a fost similar cu cel din prima jumătate a anului trecut, deşi a fost înregistrată o scădere de 7% la nivelul celui de-al doilea trimestru, pe fondul cererii mai reduse din România.
Profitul EBIT al diviziei de Rafinare şi Marketing a OMV a coborât cu 55% în primul semestru, de la 239 milioane euro la 108 milioane euro, în urma unui câştig mai mic din efecte de inventar, de numai 7 milioane euro, faţă de plus 220 milioane euro în ianuarie-iunie 2011.
OMV anticipează că preţul mediu al petrolului Brent va rămâne peste 100 dolari pe baril pe ansamblul acestui an, în timp ce diferenţa faţă de cotaţia sortimentului Ural va rămâne redusă. Volumul vânzărilor pe segmentul de marketing va fi limitat de încetinirea creşterii economice şi de preţurile relativ ridicate ale petrolului, consideră grupul austriac.
În privinţa activităţilor de explorare şi producţie din România, OMV se va concentra pe evaluarea rezervelor potenţiale de la câmpul Totea şi pe pregătirea activităţilor de explorare şi evaluare a zăcământului maritim de mare adâncime Domino, din Marea Neagră.
Pentru divizia de gaze şi energie, OMV notează că progresul proiectului Nabucco depinde de decizia finală a consorţiului care dezvoltă exploatarea Shah Deniz II din Azerbaijan, care are de ales, pentru exportul către Europa, între gazoductul Nabucco West, care trece şi prin România, şi proiectul concurent Trans Atlantic Pipeline.
Pe rafinare şi marketing, OMV va continua eficientizarea reţelei de benzinării şi programul de vânzări de active, prin care speră să genereze până la un miliard de euro.