Numărul românilor care au ales clinici din străinătate pentru analize şi chiar operaţii a crescut de peste şase ori din 2008 până în 2012, conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Astfel, dacă în 2008 erau 224 de cereri de rambursare a tratamentelor, numărul acestora a ajuns, patru ani mai târziu, la peste 1.300. Asiguraţi primesc banii după aproximativ un an, iar decontările se fac la tarifele din România, care sunt şi de opt-zece ori mai mici decât sumele plătite de pacienţi în străinătate.
Potrivit reprezentanţilor CNAS, cele mai multe tratamente pentru care asiguraţii au solicitat decontarea tratamentelor au fost făcute în clinici şi spitale din Ungaria, Austria şi Germania.
Medicul şef de la CNAS, Marius Filip, a declarat că, pentru a putea fi rambursată cheltuiala făcută într-o clinică în străinătate, asiguraţii sunt obligaţi să păstreze toate chitanţele şi facturile.
„Ne îngrijorează că aceşti bani pleacă în exteriorul ţării, în loc să rămână în fondurile României. Aceşti bani pleacă din ţară, sunt «exportaţi» pentru servicii ca naşteri, artroscopii, proteze de şold, care se fac foarte bine şi în România, în centre de excelenţă”, a mai spus Filip.