Frica de moarte a judecătorilor Curţii Constituţionale, ameninţaţi şi intimidaţi astfel încât să valideze demiterea preşedintelui Traian Băsescu în ciuda lipsei cvorumului de alegători necesar, potrivit legii, la referendumul de la 29 iulie, răzbate intens din publicaţiile germane.
De la stânga la dreapta spectrului politic, ziarele sunt pline de cererea disperată de ajutor, adresată de magistraţii Curţii Constituţionale româneşti forurilor europene. Abundă în toate publicaţiile serioase, liberale, socialiste sau conservatoare şi semnalele de îngrijorare acută lansate de Uniunea Europeană, de Viviane Reding, Comisarul pentru justiţie al Comisiei Europene, ca şi de Consiliul Europei.
Süddeutsche Zeitung se ocupă de „masivele critici internaţionale” la adresa „guvernului României condus de socialişti”, respectiv la adresa cuplului Ponta-Antonescu.
Ziarul de stânga din München abordează în detaliu „şocul şi supriza” forurilor internaţionale, respectiv replicile de la Bruxelles ale Comisiei Europene, precum şi cea a lui Gianni Buquicchio, Preşedintele Comisiei de la Veneţia, la „incendiara scrisoare a Preşedintelui CCR, Augustin Zegrean.”
Şeful Curţii Supreme evocase anterior ameninţările cu moartea la adresa unei judecătoare a CCR, în contextul referendumului privind suspendarea din funcţie a şefului statului român, scrie Deutsche Welle.
La ecourile acestei alerte s-a adăugat în presa de limbă germană din Republica Federală, Austria şi Elveţia şi cele iscate de îngrijorarea financiar-economică a Fondului Monetar Internaţional, dată fiind situaţia creată în România după preluarea puterii de către cuplul Ponta-Antonescu. Neue Zuercher Zeitung se ocupa joi, pe larg, de acest subiect, semnalând între altele, că FMI cere României să aplice reforme.
Editorialiştii scot în evidenţă pe de o parte gravitatea derapajelor unei puteri de la Bucureşti inepte, incompetente, răuvoitoare, ori, pur şi simplu, după cum bănuieşte Augsburger Allgemeine Zeitung, dedate „cabotinismului”, iar pe de alta şi pernicioasele lor consecinţe. Nu puţine ziare trimit ,de pildă, la probabila amânare a aderării României la spaţiul Schengen şi la îndoielile exprimate de ministrul german de interne privind posibilitatea integrării Sofiei şi Bucureştilor în acest spaţiu. Între ele se înscrie şi Hamburger Abendblatt.
La rândul ei, televiziunea publică germană încadrează deraierile bucureştene în devierile antidemocratice şi antioccidentale manifestate în ultima vreme şi la Budapesta ori Belgrad.
Aflăm din Frankurter Allgemeine Zeitung cum se prelungeşte şi se agravează operaţiunea demolării imaginii externe a României, şi prin numirea într-o funcţie de ministru a „negaţionistului Holocaustului, Dan Şova”.
Preluarea în cabinet a „prietenului premierului Ponta”, omul care-i redusese nu demult, la două duzini pe cei 15 mii de civili evrei ucişi, cu femei şi copii cu tot, sub regimul Antonescu în pogromul de la Iaşi, a stârnit ample proteste şi în America, semnalează, în context, FAZ. Ziar, conform căruia, portofoliul de ministru dat acestui ins demonstrează că Ponta se sinchiseşte tot mai puţin de criticile internaţionale la adresa lui.
In fine, acelaşi cotidian evidenţiază, în contextul remanierii guvernamentale, slăbirea puterii lui Ponta, gâlceava internă din USL şi supărarea PSD pe ambiţiile şi vanităţile lui Antonescu.