Conform site-ului Ynetnews, care citează ziarul Yediot Ahronoth, premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării, Ehud Barak, pledează pentru un atac împotriva Iranului în această toamnă, în pofida obiecţiilor Statelor Unite şi comandanţilor militari israelieni.
Doi analişti de la Yedioth Ahronoth, Nahum Barnea şi Shimon Shiffer, notează însă că un atac împotriva Iranului în această toamnă nu este susţinut de niciun alt stat, nici măcar de preşedintele Israelului.
Conform surselor citate, Netanyahu şi Barak cred că blocarea programului nuclear iranian merită orice risc, deşi experţii militari israelieni au avertizat că o astfel de operaţiune comportă riscuri majore. Temerea liderilor politici israelieni este că Administraţia Barack Obama nu va reuşi să blocheze la timp acţiunile Iranului în sensul fabricării de arme nucleare.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a primit joi un nou raport al serviciilor de informaţii care confirmă că Iranul a înregistrat progrese rapide şi semnificative în scopul fabricării de arme nucleare. Conform postului CBS, raportul american ar fi o confirmare a estimărilor serviciilor de informaţii israeliene, care susţin că Iranul se apropie de capacităţile pentru a fabrica arme atomice. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a confirmat, într-un articol publicat în ziarul Haaretz, că Barack Obama a primit o nouă „evaluare” a Serviciilor naţionale de informaţii americane care „împărtăşeşte ipoteza Israelului că Iranul a înregistrat progrese surprinzătoare şi semnificative în demersurile de a fabrica arme nucleare”.
Săptămâna trecută, Efraim Halevy, fost director al Serviciului israelian de informaţii externe (Mossad), sugera că Israelul ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene în următoarele 12 săptămâni. „Dacă aş fi iranian, m-aş teme destul de mult în următoarele 12 săptămâni”, declara Halevy pentru New York Times.
Administraţia Barack Obama exercită presiuni intense asupra Israelului pentru a nu iniţia raiduri aeriene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, Washingtonul argumentând că sancţiunile economice impuse regimului de la Teheran dau rezultate, încetinind programul nuclear.
Israelul insistă că Iranul, un inamic declarat al statului evreu, a înregistrat progrese constante în proiectul de fabricare a armelor nucleare. Statele Unite împărtăşesc preocupările că Iranul încearcă să se doteze cu armament atomic, însă serviciile de informaţii americane apreciau până acum că regimul islamist va mai avea nevoie de câţiva ani pentru a dobândi tehnologia necesară fabricării de bombe nucleare. Iranul susţine că programul său nuclear are scopuri pur civile.