Cursul a coborât sub 4,5 lei/euro

Moneda naţională a continuat să se aprecieze în raport cu euro, iar cursul a coborât sub 4,5 lei/euro, într-o piaţă dominată de vânzările de valută ale jucătorilor străini, care au încercat să-şi limiteze pierderile, potrivit dealerilor.
Economica.net - mar, 14 aug. 2012, 14:08
Cursul a coborât sub 4,5 lei/euro

În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,4940 – 4,4960 lei, cu aproape 4 bani sub nivelul de la finalul sesiunii de luni, când schimburile se perfectau la 4,5325 – 4,5350 lei/euro.

La deschidere, băncile cotau euro la 4,5355 – 4,5375 lei, iar în prima oră de tranzacţionare, cursul a coborât nesemnificativ.

Spre jumătatea zilei, cursul şi-a accelerat scădere, iar în prima parte a zilei a coborât până la 4,5135 lei/euro. În a doua jumătate a şedinţei, leul a continuat să câştige teren, iar minim zilei a fost de 4,4935 lei/euro.

Potrivit dealerilor, au fost mai mulţi factori care au contribuit la evoluţia leului. În prima parte a zilei au contribuit dobânzile ridicate din piaţa monetară, ca urmare a deciziilor BNR de a plafona sumele cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo, datele peste aşteptări privind creşterea economică, precum şi intervenţiile indirecte ale băncii centrale.

De asemenea, dealerii spun că sentimentul pozitiv a fost susţinut şi de unele comentarii FMI care susţin că leul este uşor subevaluat. Şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a afirmat marţi că rata de schimb este aproape de nivelul de echilibru, având în vedere fundamentele economice, iar leul are un mic spaţiu de apreciere după ce situaţia va reveni la normal.

În a doua parte a zilei, mai mulţi jucători străini care au mizat în zilele anterioare pe deprecierea leului au dat ordine de stop loss (de vânzare pentru a limita pierderile – n.r.), iar dealerii nu exclud nici intervenţia indirectă a băncii centrale, care vinde euro pentru Ministerul Finanţelor.

BNR a publicat marţi un curs de 4,5186 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni şi jumătate.

Cursul a coborât marţi cu 1,21 bani, de la 4,5307 lei/euro luni. Un nivel mai redus a fost publicat de BNR la 6 iulie, când euro a fost cotat la 4,5142 lei. Astfel, leul a recuperat 2,78% faţă de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro, consemnat în urmă cu o săptămână, din cauza tensiunilor politice.

Pentru dolar rata de referinţă a coborât luni cu 2,21 bani, de la 3,6790 lei/dolar la 3,6569 lei/dolar, iar cursul pentru franc a scăzut de la 3,7723 lei/franc la 3,7625 lei/franc.

Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au crescut la 6-6,5%, de la 5,27 – 5,75% cu o zi în urmă. Astfel, randamentele au depăşit cu mult rata de politică monetară, ca urmare a deciziei BNR de a reduce sumele pe care le împrumută băncilor comerciale prin licitaţia repo.

Deficitul de lei din piaţa monetară interbancară a pus presiune şi pe dobânzile la obligaţiunile cu scadenţă mai mare, cum ar fi titlurile care ajung la maturitate în octombrie 2014, a căror randament a crescut la 6,5%, de la 6,2% în sesiunea de vineri.

Dealerii spun că presiunea a fost generată şi de randamentul ridicat, de 6,15%, plătit de Ministerul Finanţelor, în şedinţa de luni, pentru certificate la opt luni.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...