Declanşată luni la miezul nopţii, greva afecta îndeosebi porturile Lisabona Aveiro, Figueira da Foz /centru/ şi Sines /sud/.
La Lisabona, cinci cargouri au fost deviate către alte destinaţii, în timp ce alte patru erau în aşteptare, potrivit Institutului portuar şi al transporturilor maritime /IPTM/.
Docherii intenţionează să protesteze faţă de un proiect al guvernului de introducere a contractelor de muncă temporare şi de a favoriza locurile de muncă temporare, în funcţie de necesităţile fiecărui port. Aceste măsuri sunt destinate îndeosebi ameliorării competitivităţii muncii în raport cu concurenţa, îndeosebi cea spaniolă.
Potrivit Confederaţiei sindicatelor maritime şi spaniole, care reprezintă între 600 şi 800 de persoane, activitatea în porturi este ”în întregime paralizată” din cauza grevei.
”Această aderare arată respingerea totală de către muncitori a proiectului” guvernului, a declarat pentru agenţia portugheză Lusa, Vitor Dias, vicepreşedinte al Confederaţiei.
”Guvernul încearcă să lase fără muncă 50 % dintre lucrătorii portuari şi să le găsească înlocuitori fără nici o calificare”, a afirmat el, adăugând că docherii portughezi au primit sprijin din partea delegaţiilor care-i reprezintă pe colegii lor francezi şi spanioli.
Modificarea condiţiilor de muncă ale docherilor se înscrie în cadrul eforturilor guvernului de a ameliora competitivitatea muncii în timp ce ţara trece printr-o gravă criză financiară.
Portugalia a obţinut în mai 2011 de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional un ajutor excepţional de 78 miliarde de dolari în schimbul unui program de reforme şi de austeritate, care a avut drept consecinţă agravarea recesiunii, în timp ce şomajul a ajuns la o rată record de 15 % în cel de-al doilea trimestru.