Dezvoltatorul imobiliar Daiwa House Industry, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa japoneză, a găsit o soluţie pentru a face agricultură în spaţii foarte mici. Este vorba de o construcţie, pe care japonezii au numit-o Agri-Cube, ce poate încăpea pe un loc de parcare obişnuit şi unde se pot produce 10.000 de legume pe an.
Ce poţi cultiva în cubul agricol
„Cubul agricol„, în care se foloseşte tehnologia hydroponic (o metodă de cultivare a plantelor folosind soluţie de nutrienţi minerali în loc de sol), include un sistem de iluminare cu becuri fluorescente, unul de reglare automată a temperaturii şi de fertilizare precum şi un sistem de asanare. Plantele cresc pe rafturi aşezate pe verticală, iar testele au demonmstrat că cele mai bune rezultate au fost obţinute cultivând salată. Totuşi, în cubul agricol cresc foarte bine şi alte 23 de tipuri de legume, printre care rădăcinoase precum ridichi sau napi, potrivit springwise.com.
Randamente mari
În interiorul unui astfel de cub, salata, spre exemplu, creşte în medie în 42 de zile, ceea ce permite investitorilor profituri substanţiale şi rapide. Din calculele Daiwa House Industry, producţia este de 10.000 de bucăţi pe an. Datorită spaţiilor foarte mici necesare pentru construcţia unui astfel de cub agricol, compania sugerează că investiţia ar fi potrivită pentru restaurantele, băcăniile şi hotelurile din marile oraşe.
Cât costă un cub agricol
În momentul de faţă, compania japoneză comercializează două versiuni ale cubului agricol. Pachetul de bază costă 5,5 milioane de JPY (în jur de 56.000 de euro), dar pentru un pachet în care sunt incluse mai multe aparate de aer condiţionat şi plafon cu panouri solare, costurile ajung la 8,5 milioane de JPY (87.000 de euro). Costurile de producţie se ridică la aproximativ 35 de JPY (0,36 de euro sau 1,63 de lei) pentru fiecare legumă.