Totuşi, activiştii de mediu spun că planul contravine promisiunilor Germaniei de a renunţa la orice formă de energie nucleară şi că Berlinul nu ia în considerare toate riscurile, printre care şi acela că reactoarele a căror construcţie este plănuită în România vor fi situate într-o zonă cu risc seismic.
Dezastrul de la Fukushima care a urmat cutremului şi valului tsunami ce au lovit Japonia în martie 2011 a transmis unde de şoc în întreaga lume. În Germania, au avut loc proteste publice masive împotriva energiei nucleare, fapt ce a determinat guvernul să-şi schimbe radical politica energetică şi să promită să renunţe total la energia nucleară până în 2022.
Acum, un an mai târziu, guvernul german ia în considerare să sprijine construirea de reactoare nucleare în străinătate, prin aşa-numitele garanţii Hermes. Planul a fost descoperit ca urmare a unei întrebări adresate guvernului de un parlamentar din parte Verzilor, Ute Koczy.
Aparent, guvernul intenţionează să ofere garanţii pentru credite de export companiilor germane care sunt implicate în livrarea de echipamente şi servicii noilor reactoare aflate în construcţie în estul Europei şi în alte ţări în curs de dezvoltare.
Ministerul german al Economiei susţine că aceste garanţii Hermes ‘asigură exporturile împotriva oricăror deficite de plată din motive economice sau politice’. Acest lucru ar putea însemna, prin urmare, că plătitorii germani de taxe vor ajunge să achite factura în cazul în care companiile ar intra în incapacitate de plată, notează Deutsche Welle. Conform guvernului german, scopul garanţiilor este de a sprijini ‘deschiderea de noi pieţe’.
Guvernul german pare să ia în considerare pentru aceste garanţii o nouă centrală nucleară care se construieşte pe insula chineză Hainan. Există, de asemenea, interes pentru proiecte la Cernavodă (România), Jaitapur (India), Temelin (Cehia), Wylfa (Ţara Galilor), Olkiluoto şi Pyhäjoki (Finlanda).
În 2010, guvernul german şi-a dat acordul pentru livrările către centrala nucleară Andra III din Brazilia, aflată în construcţie. Însă, după dezastrul de la Fukushima, Berlinul monitorizează cu atenţia siguranţa centralei, care este situată într-o câmpie inundabilă.
Potrivit şefei organizaţiei de mediu Urgewald, Heffa Schücking, guvernul german nu pare a acorda atenţia cuvenită riscurilor din alte zone, în contextul în care centralele nucleare care ar putea fi construite în România şi India vor fi situate în zone seismice.
Ca răspuns la întrebarea dacă schema garanţiilor Hermes nu intră în contradicţie cu strategia Germaniei de renunţare la energia nucleară, guvernul a precizat că trebuie făcută o distincţie clară între situaţia din ţară şi cea din străinătate.