Merkel este în vizită în Canada, unde a făcut primele comentarii oficiale privind criza după o lună de repaos. Liderul german a lăudat disciplina bugetară a Canadei, modul în care guvernul susţine creşterea economică şi faptul că ţara „nu trăieşte din bani împrumutaţi”, oferind toate acestea drept exemplu pentru zona euro.
„Aceasta este şi soluţia corectă pentru Europa. Reafirm că avem voinţa politică să depăşim criza euro şi determinarea Europei să ne unim pentru o monedă comună”, a declarat Merkel la Ottawa.
Germania este presată de celelate guverne europene să accepte condiţii mai puţin dure pentru finanţarea acordată statelor aflate în dificultate şi să aprobe introducerea obligaţiunilor comune ca măsură de rezolvare a problemelor de pe piaţa datoriilor de stat. Totodată, din afara Europei vin apeluri pentru intensificarea măsurilor de combatere a răspândirii crizei.
Merkel revine astfel în centrul atenţiei într-o fază nouă şi decisivă a crizei. Curtea Constituţională a Germaniei va decide în septembrie dacă Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de criză al zonei euro, este compatibil cu legea fundamentală a ţării.
Tot luna viitoare guvernele din zona euro instituţiile financiare internaţionale vor decide dacă vor continua finanţarea către Grecia. Italia şi Spania nu s-au hotărât încă ferm dacă vor solicita ajutorul Băncii Centrale Europene şi al fondurilor de criză din zona euro pentru a-şi reduce costurile de credit.
Merkel îl va primi vineri în Germania pe premierul elen Antonis Samaras, iar presa italiană susţine că primul ministru de la Roma, Mario Monti, va merge la Berlin la mijlocul săptămânii viitoare, urmat în prima săptămână din septembrie de premierul spaniol Mariano Rajoy.