SIF Moldova a recuperat 23 de milioane de lei din pierderea de pe vremea lui Iacobov, în anii 1990

SIF Moldova a recuperat 10 milioane de lei numai in acest an, din suma de peste 75 de milioane de lei, executată de AVAS, în contul unor creanţe litigioase ce datează din anii 1990, potrivit detaliilor primite de ECONOMICA.NET de la companie şi raportului pe Semestrul 1. Totalul recuperărilor în instanţe se ridică la 23 de milioane de lei.
Adrian N. Ionescu - Dum, 26 aug. 2012, 21:14
SIF Moldova a recuperat 23 de milioane de lei din pierderea de pe vremea lui Iacobov, în anii 1990

Creantele Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) asupra societăţii de investiţii financiare SIF Moldova (simbol bursier SIF2), contestate de aceasta, ar fi urmarea operaţiunilor de care ar fi legat numele lui Corneliu Iacobov, fost director al companiei din vremea în care se numea Fondul Proprietatii Private II Moldova (FPP II).

Iacobov a fost condamnat definitiv într-un alt dosar, legat de fraudelor de la Rafo Oneşti.

AVAS a obţinut în 2006 executarea SIF2 pentru echivalentul a 19,9 milioane de dolari, potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către oficialii companiei. Cea mai mare parte din aceasta sumă ar fi rezultat din biletele la ordin (instrumente de credit) avalizate în sarcina FPP II în perioada conducerii acesteia de către Iacobov. Prin această operaţiune FPP (actuala SIF2) ar fi garantat de fapt plata mai multor obligaţii bancare ale unor firme.

Firmele beneficiare ale operaţiunilor nu s-au achitat de obligaţii, iar operaţiunile au expus FPP II si ulterior SIF Moldova (SIF2), care a fost considerată bună de plată în locul rău platnicilor. AVAS a preluat creditele neperformante ale Bancorex, cand banca devalizată în anii ’90 a fost abnsorbită de BCR.

SIF Moldova consideră ca a fost executată nelegal şi a atacat în instanţă.

SIF Moldova are 77 dosare de litigii de la care aşteaptă bani, aflate în diverse stadii procesuale în instanţe. Peste 45,5 milioane din cele 75 de milioane caer sunt pretenţiile SIF2 fac obiectul altor 96 dosare, în care SIF2 la rândul său este pârâtă, potrivit raportului SIF2 pe Semestrul 1, trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

SIF Moldova a constituit provizioane de peste 12,7 milioane de lei, în contul pretenţiilor AVAS, în conformitate cu bunele practici corespunzatoare principiilor de guvernanţă corporatistă, pe care conducerea companiei şi-a construit strategia de dezvoltare.

 

Cea mai căutată

Investitorii au răspuns cu respect transparenţei şi modului de administrare a averii SIF Moldova, ceea ce a dus la creşterea valorii de piaţă, până la 680 de milioane de lei, ca urmare a scumpirii acţiunii SIF2, cu peste 48% în ultimele 12 luni, până la 1,31 lei / titlu.

SIF prezintă, astfel, o diferenţă (discount) de doar 33% dintre valoarea unitară a portofoliului său şi preţul de piaţă, cotaţiile celorlalte SIF-uri, ca şi ale Fondului Propritatea fiind cu peste 50% mai mici decât valoarea averilor lor.

„SIF Moldova a obţinut cele mai ridicate valori ale randamentului activelor (ROA = Profit net/Active totale) în 2011 (27,7%) şi 2010 (16,7%), ceea ce atestă capacitatea de administrare a activelor deţinute.

De asemenea randamentul capitalului (ROE = Profit net/Capitaluri proprii) a fost de 6,2% în 2011 şi de 2,8% în 2010“, se spune în raportul SIF2.

La semestrul 1 2012, ROA este de 11,4%, în timp ce ROE este de 22,7%.

Performanţele SIF Moldova şi progresele din implementarea principiilor de guvernanţă corporativă sunt completate de finalizarea unui amplu proces de restructurare şi reorganizare, care a dus la o reducere cu 62% a numărului de posturi ocupate şi o reducerea cheltuielilor salariale estimată la 32% pentru anul 2012 şi cu încă 20% pentru anul 2013“, spun oficialii SIF2.

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), spune că lichidităţile din conturi de peste 150 de milioane de lei permit echipei sale „să reacţioneze rapid, dacă statul începe oferta secundară de acţiuni de la Transgaz, dacă se clarifică situaţia de la Hidroelectrica sau dacă ar surveni orice alte oportunităţi de plasament. Avem un nivel al lichidităţilor de 15% din active, de 3 ori mai mare decât cel bugetat“.

SIF Moldova are în gestiune active de peste 1 miliard de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...