Metoda „războiului permanent”, care s-a remarcat prin „adoptarea unor măsuri şi legi surpinzătoare fără o pregătire corespunzătoare” este de rău augur pentru ţară, a dus la instabilitate legislativă şi a adus prejudicii mediului de afaceri pentru agenţii economici, a declarat Solyom joi pentru săptămânalul Heti Valasz.
„Realizările de până acum nu justifică metodele de război”, a declarat acesta. Şi nici condiţiile din ţară nu garantează aceste metode, a adăugat preşedintele care a condus ţara între 2005 şi 2010.
Solyom a declarat că unele state din zona euro au aplicat la rândul lor metode neortodoxe şi au făcut sacrificii, dar s-au abţinut de la „ruinarea sistemului constituţional”. Cehia, Polonia şi Slovacia au gestionat criza menţinând cultura constituţională, a declarat acesta.
În acelaşi timp, acuzaţiile nefondate referitoare la „fascismul şi dictatura disimulate” ar trebui respinse întrucât discreditează criticile constructive, a declarat el, adăugând că opoziţia nu a reuşit să „depăşească certurile cotidiene”.
Întrebat de ce este rău ca forţele guvernamentale să îşi folosească majoritatea de două treimi în vederea modificării Constituţiei, Solyom a pledat pentru moderaţie: „Folosim cuţitul şi furculiţa chiar dacă legea nu ne interzice folosirea degetelor”, a declarat el.
Planurile Guvernului privind obligativitatea participării la vot ar avea rezultate contrare Constituţiei şi ar avea ca efect creşterea absenteismului, a apreciat el. Asemenea reglementări ar „limita votul general, care a fost o realizare a constituţiei noastre istorice şi nu o greşeală a Occidentului”. Solyom a sugerat că Guvernul sau Parlamentul ar trebui să ceară Curţii Constituţionale să analizeze în avans dacă legea reapectivă este constituţională sau nu.