În primul semestru al acestui an, în Spania au fost vândute peste 18.000 de locuințe, iar ultimile date releva faptul ca oferta a început sa crească vertiginos de teamă că statul va interveni și va scoate la vănzare așa numitele active toxice care trag în jos bilanțul contabil al băncilor atinse de criza imobiliara, potrivit RFI România.
Este vorba despre credite ipotecare fără rentabilitate economică în acest moment, ipoteci acordate persoanelor sau firmelor insolvabile, în perioada boom-ului imobilar. În urma neplății acestor credite, băncile au ramas cu zeci de mii de proprietăți care sunt contabilizate la valoarea inițială a ipotecii, dar care în acest moment au o valoare de piață mult mai scăzută. Propietăți care constau în locuinte și terenuri. Prețul terenurilor a scăzut deja cu aproape 90%, în anumite cazuri, iar acum este răndul locuintelor sa fie vândute la prețuri de solduri. Reducerile ajung până la 60%.
Spre exemplu, banca catalană CatalunyaCaixa a vândut 6.700 de locuințe pentru aproape 1 miliard de euro, iar 40% din acest stoc a fost vândut numai în ultima luna cu o reducere de 10% față de luna anterioară. Interesant este și cazul Bankia care ofera reduceri de până la 60%, deși numarul de imobile scoase la vânzare este redus față de stocul pe care il are.
În Spania, procentul rău-platnicilor a ajuns deja la 9.42%, depășind referința negativa maximă atinsă în anul 1994, când numărul celor care nu-și plateau datoriile era de 9,15%. Conform raportului Băncii Naționale suma totală a creditelor neplătite a depașit deja 160 miliarde euro, cu 42 miliarde mai mult decât în luna iulie a anului trecut.