Rusia riscă să repete scenariul crizei din Grecia, din cauza productivităţii mici

Rusia riscă să repete scenariul Greciei şi să se confrunte cu o criză economică de mare amploare, din cauza faptului că salariile înregistrează o creşterea mult mai mare decât productivitatea muncii, potrivit publicaţiei Noviie Izvestia, citată de Ria Novosti.
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 16:09
Rusia riscă să repete scenariul crizei din Grecia, din cauza productivităţii mici

Salariul mediu din Rusia a crescut cu 16,3% în iulie, faţă de intervalul similar de anul trecut, în timp ce avansul din ianuarie-iulie a fost de 15,2%, ceea ce arată o creştere accelerată a retribuţiilor, a declarat Maria Ivanova, analist la Economic Expert Group.

„Este un avantaj pentru forţa de muncă, dar un semnal alarmant pentru economie. Creşterea salariilor nu este susţinută de evoluţii pozitive în economice. În acest caz mă refer la creşterea productivităţii, care este mult mai mică, de 6% pe an”, a arătat Ivanova.

Ea a precizat că acest decalaj a existat şi înainte de criză.

Experţi internaţionali, inclusiv de la Bank of America şi FMI, au semnalat deja această problemă, avertizând că creşterea rapidă a salariilor este un semn de supraîncălzire a economiei, care conduce şi la inflaţie mai mare.

„Dacă există factori care separă creşterea salariilor de productivitatea muncii, aceasta înseamnă că economia îşi pierde competitivitatea”, a declarat economistul şef al Centrului pentru Dezvoltare, Valeri Mironov, adăugând că în Rusia costul forţei de muncă este uriaş.

Studiile au arătat că Rusia a fost lider în rândul ţărilor dezvoltate şi nou-industrializate din Asia, în perioada 2004-2011, atânt în privinţa majorărilor salariale în industria prelucrătoare, de patru ori exprimată în dolari, cât şi a creşterii generale a costului forţei de muncă, care a avansat de peste două ori.

Rusia este urmată de Italia şi Spania, unde salariile au crescut în acelaşi interval cu 26%, respectiv 31%, în timp ce costul forţei de muncă a avansat cu 22%, respectiv 14%, a spus Mironov.

„Rusia nu are datorii atât de mari ca Grecia, dar pot afirma că ne aflăm într-o fază timpurie, traversată de statul elen cu câţiva ani înainte de declaşarea crizei”, a mai spus economistul.

El a arătat că grecii reduc acum salariile, urmărind o creştere mai rapidă a productivităţii decât a retribuţiilor.

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...