Comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Elena Oanea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în primele şapte luni ale anului s-au înregistrat 858 de reclamaţii, din care 575, reprezentând 67 la sută din totalul acestora, în sfera prestărilor de servicii, alte 189 de reclamaţii (22 la sută) vizând produsele nealimentare.
Oanea a spus că din cele 858 de reclamaţii, 531 au fost soluţionate în favoarea consumatorilor, 300 s-au dovedit a fi neîntemeiate, iar 27 au fost redirecţionate spre alte instituţii, consumatorilor fiindu-le acordate despăgubiri în valoare de 160.000 de lei.
Astfel, din totalul despăgubirilor, cele mai relevante valori sunt 40.000 de lei – sumă restituită reprezentând contravaloarea unui autoturism, 21.000 de lei – contravaloarea comisioanelor sau dobânzilor percepute abuziv în cazul creditelor, 17.000 de lei contravaloarea sumelor restituite în cazul unor aparate electrocasnice defecte (când nu s-au putut realiza repararea sau înlocuirea produsului), 10.500 de lei contravaloarea abonamentului de telefonie pentru perioada în care s-a refuzat rezilierea contractului, iar alte sume mai mici reprezintă despăgubiri vizând contravaloarea unor servicii de internet, de cablu TV neprestate şi facturate sau contravaloarea unor bunuri nealimentare sau produse alimentare.
Oanea a precizat că au fost şi reclamaţii redirecţionate altor instituţii, cele mai multe vizând modul de calcul al energiei termice în blocurile în care s-au montat repartitoare contra cost.
Comisarul- şef al CJPC Suceava a mai spus că 96 de reclamaţii vizau serviciile de telefonie fixă şi mobilă, în unele cazuri fiind sesizate clauze contractuale incorecte, facturare incorectă, refuzul rezilierii unilaterale a contractului de către consumator, iar în urma verificării acestora 59 la sută s-au dovedit a fi întemeiate.
Alte 63 de reclamaţii au vizat domeniul furnizării energiei electrice, sesizându-se fie facturarea incorectă, fie calitatea necorespunzătoare a serviciului, cum ar fi variaţii de tensiune, iar dintre acestea 14 au fost întemeiate.
Totodată, 42 de reclamaţii au vizat serviciile de creditare a consumatorilor, 25 – serviciile de montare tâmplărie, 24 – serviciile de furnizare a energiei termice, câte 23 serviciile de internet şi televiziune prin cablu, iar 13 concursuri, jocuri sau loterii.
Una dintre reclamaţii s-a referit la perceperea unor sume prea mari în cazul unui serviciu de predicţii astrologice, iar în urma verificării s-a dovedit a fi neîntemeiată, iar alta a vizat neexecutarea la termen a unui monument funerar, care s-a dovedit a fi întemeiată.
„Atenţia consumatorilor în formularea reclamaţiilor este îndreptată, în special, spre produsele sau serviciile cu valoare mare. De asemenea, este evident că cele mai multe reclamaţii vizează prestarea unor servicii cu adresabilitate generală, precum energia electrică sau serviciile de televiziune sau telefonie”, a subliniat Oanea.