Potrivit legii gazelor, cele două companii, deşi sunt cei mai mari producători de gaze din România, erau obligate să importe gaze naturale, într-o proporţie stabilită de ANRE, formându-se astfel un coş de gaze import-intern utilizat chiar şi pentru producţia de energie electrică. Prevederea leza atât Romgaz cât mai ales Petrom, companie care a pus recent în funcţiune centrala pe gaze de la Brazi, de 860 MW, după o investiţie de peste jumătate de miliard de euro: dacă preţul la gaz din producţia internă este de 160 de dolari/1.000 mc, cel de import poate ajunge şi la 500 dolari/1.000 mc. Or, cum Petrom şi Romgaz erau obligate să importe, în medie, 25% din cât consumă în centralele electrice, rezulta un cost suplimentar de sute de milioane de euro pe an, în cazul în care centralele ar produce energie electrică la capacitate maximă
Acum, dacă acest proiect, care amendează legea gazelor, va fi aprobat de Guvern, cele două companii, care sunt şi producători de gaze dar şi de electricitate, vor putea folosi propriul gaz extras din România, mult mai ieftin, pentru a produce energie electrică. Totuşi, cele două companii vor fi obligate să pună umărul la siguranţa energetică a ţării. Pe de o parte, fiecare trebuie să asigure pentru piaţa reglementată, la cererea ANRE şi la preţurile stabilite de ANRE, până la 1,8 TWh/an, deci până la 3,6 TWh/an în total, adică circa o treime din tot consumul de electricitate al populaţiei. Pe de altă parte, în anotimpul rece, Petrom este obligată să închidă centrala de la Brazi, iar Romgaz pe cea de la Iernut, în condiţiile în care livrările de gaz către populaţie vor avea de suferit.
Reprezentanţii Petrom consideră că această soluţie este una acceptabilă atât pentru stat, cât şi pentru companie. Ei au spus că măsura va avea un impact pozitiv asupra preţurilor de pe piaţa de electricitate, impactul asupra preţurilor la gaze pentru populaţie va fi zero, iar impactul asupra preţurilor la gazele livrate industriei va fi marginal, fiind vorba despre o posibilă creştere a preţurilor cu 1,2-2%.
Şi totuşi, de ce s-a gândit chiar în acest moment Guvernul să facă o concesie celor de la OMV Petrom, dat fiind că reprezentanţii companiei petroliere discută de ani de zile cu cei ai Executivului pe tema importului de gaze. O posibilă explicaţie: România poate intra în criză de energie electrică dată fiind seceta care aproape a înjumătăţit producţia în hidrocentrale şi poate ameninţa şi producţia în centrala nucleară de la Cernavodă. Or, dacă funcţionează la maximum, centrala de la Brazi produce mai mult decât unul dintre cele două grupuri de la Cernavodă.