Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de Garda Naţională de Mediu, SC Remat SA Slatina a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 15.000 lei, pentru nerespectarea procedurilor şi cerinţelor legale privind prevenirea unor incidente/evenimente care pot afecta calitatea aerului, conform Legii nr. 104/2011 privind poluarea atmosferică.
O echipă formată din comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti s-a deplasat în zona Gării Basarab, lângă Podul Grant, unde s-a declanşat un incendiu puternic la o garnitură de vagoane scoasă din circulaţie şi a constatat că în atmosferă se degajau emisii semnificative (dioxid de carbon şi pulberi) rezultate din arderea componentelor vagoanelor de călători, unul dintre acestea aparţinând SC Remat SA Slatina, conform sursei citate.
Vagonul respectiv fusese tăiat cu instalaţii specifice în vederea valorificării componentelor ca deşeuri metalice, iar în zona adiacentă existau instalaţii de tăiere cu autogen, aparţinând tot SC Remat SA Slatina, precizează Garda de Mediu.
Mai multe vagoane ale unui tren de călători aflat în zona podului Grant din Capitală au fost cuprinse de flăcări, joi după-amiază.
La intervenţie, pompierii au folosit 11 autospeciale cu apă şi spumă, misiunea lor fiind facilitată de lipsa liniilor de înaltă tensiune în zonă, potrivit surselor citate.
„Au fost afectate, în total, 11 vagoane, însă unele într-o proporţie mică. Nu s-au înregistrat victime”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile.
Incendiul a izbucnit în jurul orei 15.30 şi s-a manifestat violent la început, cu flăcări mari şi mult fum.
În cadrul intervenţiei, au fost decuplate mai multe vagoane, pentru ca incendiul să nu se extindă la garniturile de pe liniile secundare vecine.
Potrivit CFR Călători, au fost cuprinse de flăcări şapte vagoane, dintre care două erau achiziţionate de la companie către o firmă privată, în vederea casării şi comercializării acestora ca fier vechi, iar celelalte erau scoase din uz şi aflate în diverse stadii de casare.
Reprezentanţii CFR Călători au mai spus că, „în zonă, era în desfăşurare activitatea de tăiere a vagoanelor de către o firmă specializată, care acţiona în numele firmei proprietare a celor două vagoane”.