ZF: Statul a rămas cu 1,19 milioane de angajaţi, dar numărul scăzut de contribuabili nu le poate susţine salariile. Numărul de bugetari a ajuns la 1,19 milioane la finele lunii iunie, fiind cu aproape 5.200 mai mic faţă de începutul anului şi cu 205.000 mai puţin faţă de aprilie 2009, momentul încheierii primului acord cu FMI, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Cea mai recentă rectificare bugetară aprobată de Guvern prevede 6,7% din PIB pentru cheltuielile cu salariile bugetarilor, semnificativ mai puţin decât înainte de criză, când se apropia de 10%. Pe de altă parte, în continuare unu din patru angajaţi români lucrează la stat, având în vedere că numărul de salariaţi din economie este de doar 4,3 milioane de persoane, raportat la o populaţie ocupată de peste 9 milioane de persoane.
Capital: Țară de huzur. Cum am ajuns cei mai leneși europeni. Productivitatea redusă a angajaților români are câteva cauze sociale: pe de o parte, trecutul comunist, în care normele de lucru erau atinse mai degrabă pe hârtie decât în realitate, oamenii nefiind neapărat preocupați de rezultatele muncii lor; pe de alta, condițiile precare de muncă din țară, departe de pretențiile salariaților care se simt, astfel, demotivați. Relevant în acest sens este raportul „Calitatea locurilor de muncă“, realizat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă (Eurofound) anul acesta.
Adevărul: Moartea patronului zdruncină afacerea Edy Spedition. Decesul omului de afaceri Alin Popa s-a resimţit la nivelul businessului pe care l-a lăsat în urma sa. Una dintre firmele conduse de antreprenorul hunedorean a ajuns în insolvenţă. Pe 29 mai 2012, grupul Edy era regele firmelor de transport rutier din România. Avea afaceri de 520 de milioane de lei, peste 1.100 de maşini şi clienţi de top. Toate acestea se datorau lui Alin Popa, un hunedorean de 41 de ani, care a înfiinţat grupul Edy în 1991 şi pe care l-a condus cu discreţie până în acest an.
Finantistii: TVA la incasare: facilitate pentru IMM-uri sau costuri birocratice. Exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la emiterea facturii a ridicat de-a lungul timpului destule probleme in special pentru firmele mici. In functie de fluxul de numerar pe care acestea il aveau si de disponibilitatea partenerilor de afaceri de a efectua plata facturilor, de multe ori IMM-urile se vedeau nevoite sa crediteze practic statul in perioadele in care TVA deductibil era mai redus decat cel incasat. Noua prevedere privind introducerea obligatorie a exigibilitatii si platii TVA la incasarea facturii promite, la prima vedere, sa rezolve aceasta problema.
ZF: „Groapa” Bechtel a înghiţit 1,4 mld. euro pentru 52 de kilometri de autostrăzi. Compania de drumuri a mai plătit în 2012 încă 75 de milioane de euro în contul Bechtel. Americanii au înaintat cu doar 300 de metri de autostradă în primele şase luni ale acestui an. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) continuă să vireze plăţi restante în conturile americanilor de la Bechtel deşi lucrările la singurul tronson de autostradă pe care aceştia îl mai construiesc, Suplacu de Barcău-Borş, au înaintat în ritm de melc în acest an: doar 0,5%. Sau cu alte cuvinte, în primele şase luni ale acestui an Bechtel a construit circa 300 de metri de autostradă.