„SAI Muntenia Invest, administratorul societăţii de investiţii financiare Muntenia, îşi exprimă surprinderea şi totala dezaprobare faţă de constatările şi hotărârile Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia (CRA) adoptate în cadrul şedinţei din data de 21.08.2012 (…) SAI Muntenia Invest consideră că acuzele aduse de CRA SIF Muntenia nu au o susţinere faptică, fiind rezultatul unei grave deformări a realităţii si, fiind chiar susceptibile, pe alocuri, să afecteze deopotrivă imaginea SIF Muntenia şi a SAI Muntenia Invest. În realitate, SAI Muntenia Invest şi-a exercitat mandatul respectând prevederile Contractului de Administrare, în interesul tuturor acţionarilor SIF Muntenia, reuşind să gestioneze cu succes o perioadă dificilă pentru majoritatea companiilor, inclusiv pentru societăţile de investiţii”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Muntenia Invest Bursei de Valori Bucureşti.
Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia a decis săptămâna trecută să cheme SAI Muntenia Invest pentru conciliere directă în vederea rezilierii contractului de administrare a SIF Muntenia, invocând lipsa creşterii performanţei portofoliului SIF şi încălcarea prevederilor privind prevenirea, înlăturarea şi limitarea pierderilor.
Totodată, reprezentanţii acţionarilor au cerut convocarea AGA pentru informarea acţionarilor asupra rezilierii contractului de administrare cu Muntenia Invest, votarea condiţiilor privind rezilierea şi declanşarea acţiunii în răspundere contra administratorului pentru daune cauzate societăţii.
Preşedintele-director general al Muntenia Invest, Petre Pavel Szel, spune în comunicatul transmis miercuri că societatea de administrare a respectat „întru totul prevederile contractului de administrare” şi a acţionat în toate cazurile cu „prudenţă şi diligenţă, cu luarea măsurilor necesare pentru prevenirea, înlăturarea şi limitarea pierderilor, în interesul exclusiv al SIF Muntenia şi al acţionarilor săi”.
„Prin urmare, nu înţelegem poziţia ostilă a CRA SIF Muntenia faţă de SAI Muntenia Invest, întrucât nu există niciun element sau argument legal care să justifice rezilierea contractului de
administrare”, a mai afirmat el.
Referitor la acuzaţiile privind lipsa creşterii performanţei portofoliului SIF Muntenia, administratorul arată că „în ciuda dificultăţilor economico-financiare care au afectat întregul mediu de afaceri, SAI Muntenia Invest a reuşit să menţină o valoare relativ constantă a profitului brut, aceasta în condiţii de adâncire a crizei economice”. Totodată, Muntenia Invest arată că randamentul dividendului brut aferent anului trecut a fost superior celor din anii anteriori.
Muntenia Invest susţine că reprezentanţii acţionarilor au dispus săptămâna trecută o serie de măsuri privind administrarea portofoliul SIF Muntenia, deşi nu avea dreptul să adopte astfel de măsuri.
„Actul constitutiv al SIF Muntenia prevede pentru CRA competenţa de a negocia şi semna contractul de administrare, respectiv o serie de atribuţii care să permită monitorizarea adecvată a
activităţii de administrare a SAI Muntenia Invest. Însă, măsurile dispuse de CRA, organism menit să reprezinte interesele tuturor acţionarilor SIF Muntenia, nu vizează solicitări de încadrare în
limitele mandatului (stabilite de lege, de actul constitutiv al SIF Muntenia, precum şi de contractul de administrare). Din aceste motive rezultă că respectivele măsuri au fost adoptate de CRA în mod ilegal, cu depăşirea sferei atribuţiilor sale”, se arată în comunicat.
Printre măsurile dispuse de reprezentanţii acţionarilor se regăsesc obligativitatea administratorului de a informa consiliul cu privire la acte juridice sau operaţiuni cu valoare de minim 10.000 de euro, care sunt aprobate şi/sau derulate în firme controlate de SIF, potrivit comunicatului transmis de Muntenia Invest.
De asemenea, Muntenia Invest trebuie să informeze CRA cu privire la actele juridice sau operaţiuni care vor fi aprobate şi/sau derulate de către administrator în numele şi/sau în numele SIF Muntenia, precum şi numele celor cu care sunt încheiate respectivele acte sau operaţiuni.
Muntenia Invest va trebui să solicite în prealabil avizul scris al Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor pentru orice alte operaţiuni decât cele curente, care sunt urgente şi care „pot duce la un rezultat pozitiv, respectiv profitabil pentru SIF Muntenia”.
Totodată, plăţile de peste 5.000 de euro trebuie notificate către CRA, iar cele realizate de SIF Muntenia către SAI Muntenia Invest pot fi efectuate numai cu aprobarea scrisă prealabilă a Consiliului, dată prin semnătura preşedintelui şi a vicepreşedintelui.
„SAI Muntenia Invest şi-a exprimat disponibilitatea de a avea întâlniri cu CRA în cadrul cărora să se discute şi să se clarifice aspectele legate de gestiunea SIF Muntenia. Considerăm că doar o colaborare constructivă între CRA şi SAI Muntenia Invest, bazată pe o comunicare eficientă şi deschisă, în cadrul limitelor legale şi statutare ale competenţelor CRA, serveşte cu adevărat intereselor tuturor acţionarilor SIF Muntenia”, a mai spus Szel, în comunicat.
Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia a fost schimbat la AGA din 7 iulie, noua componenţă fiind aleasă de către un grup de investitori „revoluţionari” într-o şedinţă maraton de peste 33 de ore. Noul Consiliu este format din 11 reprezentanţi aleşi de un grup de acţionari care au susţinut propunerile omului de afaceri omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 5% din titlurile SIF Muntenia, şi a fondului de investiţii ING International Romanian Equity.
Miza pentru Consiliu a fost dată de faptul că acesta are dreptul să negocieze contractul cu administratorul SIF Muntenia.
La finele lunii iulie, SIF Muntenia avea un activ net de 1,054 miliarde lei.