Alpha Bank ar putea deveni proprietarul Asmita Gardens. Ce mai prevede planul de reorganizare

Dacă suma încasată din vânzarea apartamentelor din Asmita Gardens nu acoperă datoria către Alpha Bank în mai puţin de un an şi jumătate de la aprobarea planului de reorganizare, proiectul rezidenţial ar putea avea un nou proprietar. ECONOMICA.NET îţi mai arată ce se întâmplă cu cei care au dat avansuri pentru apartamente, dar şi care este ritmul de vânzare estimat.
Andrada Ghira - mie, 29 aug. 2012, 21:00
Alpha Bank ar putea deveni proprietarul Asmita Gardens. Ce mai prevede planul de reorganizare

Administratorul judiciar al proiectului Asmita Garden, intrat în insolvenţă anul trecut, Euro Insol, a depus la începutul acetei luni planul de reorganizare la Tribunalul Bucureşti, plan propus de principalul creditor şi care va fi implementat timp de trei ani din momentul confirmării de către judecătorul sindic.

Alpha Bank, principalul creditor

La data la care a fost formulată cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă, Asmita Gardens avea datorii către Alpha Bank, după cum urmează: 67,7 milioane de euro şi 57.000 de lei din credite nerambursate, două milioane de euro şi 3.500 lei din dobânzi neachitate, 780.000 de euro şi 1.600 lei provenind din penalităţi.

Valoarea totală a creanţelor tuturor creditorilor este de 108 milioane de euro, iar cel mai mare creditor este este AGI-RRE Participation 1 Limited, o firmă care face parte din Grupul Alpha (n.r. – aşa cum reiese din rapoartele financiare ale grupului), prin mandatar Alpha Bank România şi Alpha Bank România, care au de recuperat peste 58 de milioane de euro.

AGI-REE mai are o creanţă, în valoare de 14 de milioane de euro, inclusă în categoria creanţelor chirografare. Programul de plată al creanţelor arată că Alpha Bank îşi va recupera banii anul acesta, în timp ce AGI-REE îşi va recupera banii în perioada 2012-2015.

În plus, pe perioada de observaţie, Alpha Bank a acordat Asmita Garden un credit de 1,63 milioane de euro pentru finalizarea proiectului şi pentru cheltuielile de operare, credit ce a fost rambursat intergal până la data la care a fost depus planul de reorganizare.

Alpha Bank este dispusă să acorde un nou credit, în valoare de un milion de euro pentru plata integrală a creanţelor bugetare, în termn de o lună de la data confirmării planului de reorganizare. Banca îşi va recupera banii pe măsura vânzării apartamentelor.

Alpha Bank aruncă zarurile 

Planul prevede ca creditorul majoritar garantat să primească 23 de milioane de de euro din creanţa pe care o deţine, în decurs de 16 luni de la aprobarea planului. Dacă această rambursare nu se poate efectua în acest termen, atunci AGI-REE va putea opta pentru conversia parţială a creanţei în părţi sociale ale Asmita Gardens, deoarece „…rezultă că piaţa rezidenţială nu prezintă o cerere solvabilă de apartamente în proiectul Asmita Gardens suficient de mare pentru a rambursa integral partea garantată a creditului garantat al AGI-REE de 56,6 milioane euro  în perioada de reorganizare de trei ani”, se arată în planul de reorganizare.

În prezent, Asmita Gardens este deţinută cu participaţii egale de 50% de către Saiyad Muzaffar Hussain, care controlează şi Asmita SA şi Convergence Development Limited.  

După conversie, AGI-REE ar urma să deţină 99,996% din capitalul social, iar Saiyad Muzaffar Hussain şi Convergence Development Limited ar urma să deţină fiecare 0,002% din Asmita Gardens.    

Ce se întâmplă cu cei care au dat avans şi nu mai vor locuinţa

Cei şapte cumpărători de apartamente din proiect care au plătit deja un avans, dar care s-au înscris la masa credală, pot cumpăra apartamentele respective, sau altele disponibile în alte clădiri, dar la preţul din antecontract, fără penalităţi. În schimb, dacă nu acceptă să plătească restul de bani pentru finalizarea tranzacţiei sau nu pot, la un an de la aprobarea şi confirmarea planului de reorganizare aceştia vor rămâne înscrişi în categoria creanţelor chirografare, dar antecontractele vor fi rezoluţionate, iar apartamentele vor deveni disponibile spre vânzare. Cu alte cuvinte, cumpărătorii îşi vor pierde integral avansurile plătite.

Preţurile vor creşte. Treptat

Planul prevede ca apartamentele să fie vândute gradual în trei etape, la preţuri majorate de la o etapă la alta. Vicepreşedintele băncii pare încrezător că în următorii ani piaţa îşi va reveni.

Realizatorii planului sunt optimişti când vine vorba de vânzarea locuinţelor şi estimează un ritm de 10-15 locuinţe vândute lunar, datorită preţurilor competitive. În plus, vor putea fi folosite şi metodele încercate deja de alţi dezvoltatori, fără prea mare succes însă, precum ratele la dezvoltator sau sistemul rent-to-buy. Agenţii, trei la număr, primesc 1% din preţul activelor noi vândute, iar bugetul de marketing este de 55.000 de euro plus TVA.

Iată care sunt valorile de vânzare pe metru pătrat, potrivit raportului de evaluare:

Creanţele chirografare, diminuate cu 100%

Dacă creditorii garantaţi îşi vor recupera banii treptat sau creanţa va fi convertită în acţiuni, iar creditorii bugetari vor fi plătiţi în termen de 30 de zile de la confirmarea planului, nu acelaşi lucru se poate spune şi de creditorii chirografari. Planul prevede diminuarea acestora cu 100%. „Raţiunea pentru care s-a optat prin prezentul plan în sensul neefectuării vreunei distribuiri acestor categorii de creditori este acceea a faptului că asumarea efectuării de distribuiri faţă de aceste categorii ar fi pus în pericol implementarea cu succes a planului”, se arată în document. Totuşi, dacă se vor înregistra încasări mai mari decât cele anticipate, atunci sumele vor fi utilizate pentru plata creditorilor garantaţi, urmaţi de cei chirografari.

Cât a costat Asmita Gardens

În plan se arată şi care este valoarea totală a proiectului rezidenţial.

Proiectul Asmita, ce cuprinde şapte blocuri cu aproape 800 de locuinţe, a implicat o investiţie de 120 de milioane de euro, din care 70 de milioane de euro provin dintr-un credit de la Alpha Bank. În primăvara anului trecut, proiectul a rămas fără echipa de vânzări, iar website-ul a fost blocat. La sfârşitul lunii martie 2011, doar 314 apartamente au fost vândute şi alte 42 de unităţi antecontractate dintr-un total de 758. În luna noiembrie a anului trecut, instanta a acceptat deschiderea procedurii de insolvenţă la cererea celui mai mare creditor, Alpha Bank. 

Te-ar mai putea interesa și
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri spectaculoase de până la 80% și o selecție exclusivă de produse,......
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...