PMB: Cetăţenii pot urmări şedinţele CGMB într-o sală specială a municipalităţii

Municipalitatea a amenajat publicului o sala special destinată sedinţelor CGMB, cu o capacitate de 100 de locuri, astfel încât cetăţenii înscrişi pe listă să poată urmări desfăşurarea acestora şi chiar să poată dialoga cu consilierii, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii PMB.
Economica.net - mie, 29 aug. 2012, 18:55
PMB: Cetăţenii pot urmări şedinţele CGMB într-o sală specială a municipalităţii

„Pentru o mai bună desfăşurare a şedintelor CGMB, dar şi pentru asigurarea transparenţei şi libertăţii de expresie, municipalitatea a amenajat publicului o sală special destinată şedinţelor CGMB, cu o capacitate de 100 de locuri, astfel încât cetăţenii înscrişi pe listă să poată urmări în timp real desfăşurarea acestora şi să poată lua cuvântul. În funcţie de înscrierea la cuvânt, aprobată în prealabil de CGMB, cetăţenii vor putea fi auziţi şi vor putea dialoga în timp real cu consilierii generali. Este vorba despre crearea unor condiţii decente, normale, nicidecum de o îngrădire a drepturilor cetăţenilor”, au declarat pentru MEDIAFAX, miercuri, reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), după ce 28 de organizaţii neguvernamentale au reclamat îngrădirea participării cetăţenilor la şedinţe.

Astfel, spaţiul destinat publicului a fost amenajat ca urmare a faptului că sala de sedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) deţine 80 de locuri, dintre care 55 sunt destinate consilierilor, iar celelalte 25, directorilor din PMB iniţiatori ai proiectelor de pe ordinea de zi şi reprezentanţilor mass-media.

Mai multe organizaţii neguvernamentale, nemulţumite de faptul că publicul care doreşte să participe la şedinţele CGMB este direcţionat într-o cameră de unde poate urmări doar nişte ecrane, au solicitat marţi primarului general Sorin Oprescu, într-o scrisoare deschisă, să asigure accesul oamenilor în sala de şedinţe.

În total, 28 de organizaţii neguvernamentale au semnat scrisoarea deschisă prin care cer accesul nemijlocit al cetăţenilor la şedinţele CGMB, aceasta fiind trimisă primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, dar şi membrilor CGMB.

„În momentul de faţă, cetăţenii care doresc să participe la şedintele CGMB (şedinţe publice conform legii) sunt direcţionaţi către o cameră de la mezaninul instituţiei, unde pot viziona şedinţa pe câteva ecrane şi nu mai pot interacţiona cu aleşii locali decât prin intermediul unei camere web, doar în cazul în care se aprobă transmisiunea video către sala de şedinţe”, s-a arătat într-un comunicat transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Iniţiatorii scrisorii anunţă că mai mulţi cetăţeni şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale vor încerca să participe la şedinţa CGMB, programată pentru joi, şi vor lua cuvântul pentru a-şi exprima dezacordul faţă de această „practică a CGMB şi a Primăriei Municipiului Bucureşti de a izola cetăţenii care vor să participe la luarea deciziilor”.

Te-ar mai putea interesa și
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat miercuri preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, informează......
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire ...
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporţii de cetăţeni care merg în vacanţă, ...