„CNADNR-SA va contracta servicii de expertiză tehnică şi financiară prin care se vor reanaliza soluţiile tehnice adoptate şi se vor face propuneri de reducere a costurilor. După definitivarea traseului şi fundamentarea costurilor de implementare, vor fi analizate potenţialele surse de finanţare, altele decât bugetul de stat” se arată într-un comunicat al Companiei de Autostrăzi, în care se aduc câteva precizări referitoare la proiectul viitoarei autostrăzi Tîrgu Mureş-Iaşi.
CNADNR mai precizează că proiectarea autostrăzii nu este încă finalizată, din două motive. Primul: “Procedura de obţinere a Acordului de Mediu nu este finalizată. Începând cu anul 2010 ariile protejate care au impact asupra traseului autostrăzii au fost extinse, ceea ce determină reconsiderarea studiului de impact şi reluarea procedurii de obţinere a Acordului”. Al doilea: “Costurile estimate în acest moment sunt foarte mari, acestea variind între 11 mil euro/km şi 60 mil.euro/km, fapt sesizat şi de Ministerul Finanţelor Publice”.
Citeşte şi Autostrada de 9 miliarde de euro, pe masa Guvernului. Va lega Ardealul de Moldova
În luna iulie, Ministerul Transporturilor a publicat indicatorii tehnico economici pentru proiectul autostrăzii Tîrgu Mureş-Iaşi, iar aceştia urmează să fie supuşi aprobării Guvernului. Autostrada avea un cost estimat de circa 9 miliarde de euro, finanţarea construcţiei urmând a fi făcută în patru ani. Finanţarea urma să fie făcută de la bugetul de stat şi din alte surse, potrivit proiectului.