„Programul nuclear al Republicii Populare Democratice Coreea este un subiect de gravă îngrijorare, iar declaraţiile (acesteia) cu privire la activităţi de îmbogăţire a uraniului şi construcţia unui reactor pe bază de apă uşoară continuă să fie profund îngrijorătoare (…)”, anunţă AIEA într-un raport.
Progrese semnificative au fost înregistrate la construirea acestui reactor în ultimele luni, se subliniază în mod expres în document.
Agenţia încurajează din nou ţara să coopereze şi anunţă că rămâne „pregătită să joace un rol esenţial în verificarea programului nuclear” nord-coreean.
La sfârşitul lui februarie, Washingtonul a anunţat încheierea unui moratoriu cu Phenianul privind activităţile nucleare şi balistice ale acestuia, în schimbul unei reluări a livrării unor ajutoare alimentare către nord-coreeni.
În acest cadru, Coreea de Nord a acceptat principiul găzduirii pe teritoriul său a unor inspectori AIEA, pentru prima dată după 2009.
Însă lansarea în aprilie de către regimul de la Phenian a unei rachete balistice, care a explodat în zbor, a condus la o condamnare în cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi la o nouă blocare a relaţiilor dintre Coreea de Nord şi comunitatea internaţională.
Negocierile deschise între Coreea de Nord şi Agenţia ONU au fost, în consecinţă, blocate.
Autorităţile nord-coreene i-au expulzat pe inspectorii AIEA de la instalaţia nucleară de la Yongbyon în 2009 şi au refuzat de atunci să îi mai primească din nou.
Ţara a efectuat două teste nucleare, în 2006 şi 2009, iar în noiembrie 2010 a dezvăluit că deţine o uzină pentru îmbogăţirea uraniului. Până în prezent, Coreea de Nord a fabricat bombe cu plutoniu.