„Veniturile au crescut în primele opt luni cu 8,1% din PIB, şi au depăşit 125 de miliarde lei, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu numai 2,8%, la circa 133 miliarde lei”, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
Astfel, potrivit datelor preliminate, deficitul bugetar de la finele lunii august s-a situat puţin peste 7 miliarde lei, reprezentând 1,18% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 607,3 miliarde lei.
În aceste condiţii, Guvernul are la dispoziţie pentru ultimele patru luni ale anului un spaţiu de cheltuieli neacoperite de venituri bugetare de circa 6,2 miliarde lei pentru a se încadra în ţinta de deficit.
Execuţia bugetului general consolidat după primele şapte luni s-a încheiat cu un deficit de 6,97 miliarde de lei, respectiv 1,15% din PIB, faţă de un deficit de 1,96% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 1,12% din PIB după primul semestru din acest an.
Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% pe metodologie cash, respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95.
Totodată, prin cea mai recentă scrisoare cu FMI Executivul s-a angajat să evite derapajele fiscale în perioada alegerilor generale de la sfârşitul acestui an, chiar dacă vor exista „presiuni” pentru relaxarea fiscală, şi să asigure o disciplină strictă la nivelul finanţelor publice locale.