Bursa a revenit pe creştere uşoară la deschiderea şedinţei. Lichiditatea rămâne redusă

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor vest-europene şi a deschis şedinţa în creştere cu 0,17%, după două zile de scădere uşoară, însă cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 239.000 de lei.
Economica.net - joi, 06 sept. 2012, 08:28
Bursa a revenit pe creştere uşoară la deschiderea şedinţei. Lichiditatea rămâne redusă

În primele minute ale şedinţei au fost realizate tranzacţii cu acţiuni emise de 16 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea „Internaţionale”. Operaţiunile au cumulat 239.000 de lei (53.000 de euro), valoare de aproape două ori mai redusă decât rulajul de la debutul şedinţei de miercuri, de 450.000 lei (100.000 euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu doar 0,14%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,19%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La ora 10:22, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în urcare cu 0,36%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,26% peste nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, avansa cu doar 0,1%.

Titlurile Oltchim (OLT) au urcat cu 4,59%, la 0,775 lei, pe un rulaj de 33.000 de lei.

Acţiunile au fost oprite de la tranzacţionare în a doua parte a şedinţei de miercuri, după ce compania a anunţat demisia lui Constantin Roibu din funcţiile de director general al Oltchim, poziţie ocupată timp de 21 de ani, şi de membru al Consiliului de Administraţie al combinatului. Demisia a venit în urma propunerii şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului de la Oltchim, ca o condiţie a asigurării capitalului de lucru pentru funcţionarea instalaţiilor societăţii şi acordarea salariilor curente către salariaţii societăţii.

Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcţii 15 directori şi contabilul-şef, printre care directorul general adjunct producţie şi investiţii, Nicolae Radu Olaru, şi directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceştia vor rămâne la dispoziţia companiei.

Angajaţii Oltchim sunt joi în a doua zi de proteste, solicitând privatizarea urgentă a companiei şi ca drepturile salarile restante pe două luni să le fie achitate cât mai repede.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă în primele minute ale şedinţei de joi, cu operaţiuni de 136.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,38%, la 0,528 lei.

Bursele vest-europene au deschis şedinţa în creştere cu până la 0,4%, investitorii aşteptând şedinţa de politică monetară a Băncii Centrale Europene, când urmează să fie stabilit noul program de achiziţii de obligaţiuni suverane, menit să sprijine ţări ca Spania şi Italia, aflate sub presiunea pieţelor financiare.
Potrivit unor informaţii anunţate miercuri de Bloomberg, care cita oficiali ai Băncii Centrale Europene, instituţia va face achiziţii nelimitate de obligaţiuni suverane, dar fără să tipărească bani în acest scop. Conform planului, care s-ar putea numi „Tranzacţii Monetare Directe”, BCE nu va stabili plafoane pentru randamente.

Te-ar mai putea interesa și
Impozitele şi taxele locale cresc cu 10,4%, în Bucureşti, în 2025
Impozitele şi taxele locale cresc cu 10,4%, în Bucureşti, în 2025
Bucureştenii vor plăti în 2025 impozite şi taxe locale mai mari cu 10,4%, având în vedere rata inflaţiei, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de vineri a Consiliului General al......
Transformă profitul tău în speranță pentru copiii aflați în suferință. Află cum poți schimba destine prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit
Transformă profitul tău în speranță pentru copiii aflați în suferință. Află cum poți schimba destine prin redirecționarea ...
Pentru mulți dintre noi fiecare zi înseamnă o agendă plină de întrevederi, ședințe și decizii. Aproape de fiecare ...
Petrom va cumpăra energie produsă în România de parcurile solare ale celui mai bogat ucrainean. Cel mai mare PPA din România de până acum
Petrom va cumpăra energie produsă în România de parcurile solare ale celui mai bogat ucrainean. Cel mai mare PPA din ...
DRI, subsidiara Grupului DTEK care dezvoltă proiecte de energie regenerabilă în UE, a semnat cel mai mare acord de achiziție ...
Tarifele de transport și distribuție a energiei electrice cresc de la 1 ianuarie. Situația pentru fiecare zonă din țară
Tarifele de transport și distribuție a energiei electrice cresc de la 1 ianuarie. Situația pentru fiecare zonă din țară
Tarifele reglementate de transport și distribuție a energiei electrice vor crește de la 1 ianuarie 2025, potrivit deciziilor ...