Eurostat confirmă: PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,2% în T2

Zona euro a înregistrat o contracţie a activităţii economice de 0,2% în al doilea trimestru al acestui an, după ce în primul trimestru activitatea economică a stagnat, a informat joi Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), confirmând o estimare preliminară publicată în luna august, transmite AFP.
Economica.net - joi, 06 sept. 2012, 09:55
Eurostat confirmă: PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,2% în T2

Comparativ cu perioda similară a anului trecut, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,5% în al doilea trimestru, după ce în primul trimestru a stagnat.

Cifrele detaliate arată că cheltuielile de consum au scăzut cu 0,2%, la fel ca şi în primul trimestru, în timp ce investiţiile au scăzut cu 0,8%, după o scădere de 1,3% în primele trei luni. Exporturile au crescut cu 1,3%, după o creştere de 0,7% în primul trimestru, iar importurile au crescut cu 0,9%, după un declin de 0,2% în primul trimestru.

O contracţie a PIB în al doilea trimestru aduce zona euro în pragul recesiunii, definită tehnic drept două trimestre consecutiv de creştere economică negativă. Zona euro a înregistrat un recul al PIB şi în ultimul trimestru al anului trecut (minus 0,3%), însă în primul trimestru al acestui an activitatea economică a stagnat.

În Uniunea Europeană, PIB-ul a înregistrat o scădere de 0,1% comparativ cu trimestrul precedent şi o contracţie de 0,3% în ritm anual.

România a avut a patra mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, 0,5%, fiind devansată doar de Suedia (1,4%), Letonia (1,0%) şi Slovacia (0,7%).

Comparativ cu perioda similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 1,7%, creşteri mai mari fiind înregistrate în Letonia (4,3%), Slovacia (3%), Lituania (2,8%), Estonia şi Polonia (2,5%) şi Suedia (2,2%).

Potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică /INS/, Produsul Intern Brut al României estimat pentru primul semestru din 2012 a fost de 248,592 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile digitale ale României aproape s-au dublat în ultimii cinci ani, pe o piață globală de 4.000 miliarde USD
Exporturile digitale ale României aproape s-au dublat în ultimii cinci ani, pe o piață globală de 4.000 miliarde USD
În prezent, aproximativ jumătate din exporturile de servicii din lume sunt realizate pe platforme digitale, iar România demonstrează o creștere semnificativă în acest sector. Evoluția......
Retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă costă 1,9 miliarde de euro. Contractul urmează să fie aprobat în ianuarie
Retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă costă 1,9 miliarde de euro. Contractul urmează să ...
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, supune atenției acționarilor aprobarea contractului de ...
Liderii alianței pro-europene s-au întâlnit din nou în această seară
Liderii alianței pro-europene s-au întâlnit din nou în această seară
Liderii alianţei pro-europene s-au întâlnit în această seară şi au continuat discuţiile pe tema realizării unui ...
Nicușor Dan spune că va candida independent la președinție, dar este deschis în a discuta cu partidele pro-europene
Nicușor Dan spune că va candida independent la președinție, dar este deschis în a discuta cu partidele pro-europene
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a anunţat luni intenţia de a candida independent la alegerile prezidenţiale din ...