MDRT atenţionează beneficiarii de fonduri UE: Contractele cu întârzieri „excesive” pot fi reziliate

Reprezentanţii MDRT atenţionează beneficiarii de proiecte derulate prin Programul Operaţional Regional (POR) că atunci cand întârzierile în implementarea investiţiilor sunt "excesive" se poate ajunge inclusiv la rezilierea contractului de finanţare.
Economica.net - joi, 06 sept. 2012, 19:14
MDRT atenţionează beneficiarii de fonduri UE: Contractele cu întârzieri

Consiliul de supraveghere a gradului de absorbţie a fondurilor nerambursabile, înfiinţat prin ordin al ministrului Eduard Hellvig, a avut joi o primă întâlnire de lucru pentru a evalua stadiul Programului Operaţional Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), prin Autoritatea de Management a acestui program.

Instituţia precizează, într-un comunicat, că pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene gestionate prin acest program, MDRT urmăreşte, pe lângă finalizarea contractării sumelor alocate României, şi eficienţa proiectelor implementate de beneficiari cu finanţare din acest program.

Reprezentaţii MDRT au ajuns la concluzia că este nevoie de o mai atentă monitorizare a stadiului proiectelor aprobate, astfel că vor fi urmărite şi analizate periodic atât respectarea graficelor de activitate sau de rambursare asumate de beneficiari, cât şi măsurile care pot fi aplicate,de MDRTsau de beneficiar, pentru impulsionarea implementării şi finalizării respectivelor proiecte.

„Deşi este un indicator bun, nu ne putem mulţumi doar cu faptul că am atins un nivel de 94,67% la capitolul contractare a fondurilor europene prin POR. În paralel, avem permanent în vizor faptul că finanţările au fost aprobate cu scopul de a produce rezultate concrete. De aceea, este necesar să ştim în timp util care beneficiari întâmpină dificultăţi în implementare şi care sunt cauzele, pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la modul în care îi putem sprijini să atingă ţintele propuse, dacă e cazul”, a declarat Marcel Boloş, secretar de stat în MDRT.

Secretarul de stat a adăugat că, având în vedere stadiul avansat al programului, şi pretenţiile cu privire la atingerea ţintelor au crescut.

„Ca urmare, beneficiarii trebuie să conştientizeze că, atunci cand întârzierile în implementarea unor proiecte sunt excesive, se poate ajunge inclusiv la rezilierea contractului de finanţare. Măsura nu este una care vizează din start o sancţionare a beneficiarilor, ci una care încearcă să prevină eventuale viitoare dezangajări de fonduri”, se spune în comunicat.

Consiliul de supraveghere a gradului de absorbţie a fondurilor nerambursabile are ca atribuţie principală monitorizarea gradului de absorbţie a fondurilor alocate prin POR.

Pentru perioada 2007-2013, programul are un buget de circa 4,3 milioane de euro, din care circa 3,5 milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile alocate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

La data de 3 septembrie, programul avea un stadiu de contractare de 94,67% (raportat la sumele FEDR alocate), corespunzător unui număr de 3.158 de contracte de finanţare semnate cu beneficiarii.

Reprezentanţii MDRT au mai anunţat, joi, că vor propune Comisiei Europene ca şcolile şi spitalele să poată fi reabilitate termic din fonduri europene.

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul său ministru al Apărării Boris Pistorius - un posibil înlocuitor -......
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...