„Preluarea de către Primăria Capitalei a Metrorex este în acest moment în faza de discuţii şi analiză, nu numai a părţilor administrative care ar putea fi impactate, dar mai ales a părţii economice pe care MTI, dar mai ales Primăria vor trebui să o analizeze, astfel încât să nu se pericliteze investiţiile viitoare ale Primăriei Municipiului Bucureşti, versus grad de îndatorare pe care şi-l poate asuma Consiliul Local Bucureşti în conformitate cu prevederile legale. În mod categoric, MTI urmăreşte interesul bunei funcţionalităţi a Metrorex, care a fost, este şi va rămâne o instituţie în slujba cetăţeanului”, a spus ministrul, într-o declaraţie de presă remisă agenţiei MEDIAFAX.
.
Silaghi a afirmat că instituţia pe care o conduce, prin Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti (AMTB), a dezvoltat deja Strategia privind transportul în Bucureşti şi zonele adiacente, urmând ca în perioada imediat următoare, împreună cu Primăria Capitalei, să se definitiveze activităţile comune pe care fiecare dintre părţi să şi le ducă la îndeplinire, odată cu alocarea bugetară viitoare.
„Menţionăm că AMTB a fost preluată fără buget, fiind instituţie creată pe hârtie”, a spus Silaghi.
Trecerea Metrorex de la Ministerul Transporturilor în subordinea Primăriei Capitalei a fost anunţată miercuri de premierul Victor Ponta. El a spus că operaţiunea va fi aprobată de Guvern în perioada următoare.
Primarul general Sorin Oprescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că preluarea Metrorex este un proces complex şi totodată firesc, pentru a exista şi în Bucureşti, ca în toate marile capitale europene, o singură autoritate care să gestioneze un sistem de transport public integrat.