Dacă se va reuşi vânzarea fabricii vâlcene către un investitor potent financiar şi se va asigura şi funcţionarea în sistem integrat Oltchim – Arpechim, nu numai că nu se vor mai face concedieri la combinat ci chiar va fi nevoie de angajări, a precizat şeful OPSPI Remus Vulpescu la un live text cu cititorii organizat de Hotnews. În cazul în care concedierile nu vor putea fi evitate, acestea se vor face în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă al societăţii.
Întrebat de un cititor cine ar trebui să răspundă pentru situaţia în care a ajuns fabrica, Vulescu a precizat că răspunderea este a celor care au condus compania după Revoluţie.
Managementul dezastruos al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea trebuie să fie sancţionat, răspunderea putând fi civilă sau penală, a declarat şeful OPSPI.
„Oricine fraudează statul sau interesele unei colectivităţi, trebuie să răspundă. Este valabil şi la privatizare, este valabil şi la administrarea companiilor de stat. Răspunderea poate fi civilă – angajată de Adunarea Generală a Acţionarilor – sau penală – la sesizarea sau autosesizarea autorităţilor specializate (DIICOT, DNA etc.) Este important ca toate instiuţiile statului să îşi facă datoria corect şi la timp ”, a precizat Vulpescu.
Potrivit acestuia informările plecate, de-a lungul timpului, de la Oltchim către Bucureşti au fost „prea optimiste” şi au căutat să cosmetizeze realitatea. Rezultatul acestei strategii propagate în decursul anilor a fost „o mare dezamăgire pentru toată lumea”
Oltchim urmează să fie privatizat într-o săptămână. Printre investitorii care şi-au arătat interesul pentru preluarea combinatului vâlcean se numără ruşii de la TISE, polonezii PCC SE şi companiile româneşti Pegamont şi Aisa Invest.