De asemenea printre obiectivele UE, care vor avea nevoie însă de aprobarea guvernelor şi parlamentelor statelor membre, se numără şi eliminarea tuturor subvenţiilor publice pentru biocombustibilii produşi din culturi precum rapiţă, grâu şi zahăr, după expirarea actualei legislaţii comunitare în 2020.
„Comisia Europeană este de părere că după anul 2020 biocombustibilii ar trebui subvenţionaţi numai dacă ei conduc la reduceri semnificative de gaze cu efect de seră şi nu sunt produşi din culturi utilizate în hrana umană şi animală”, se arată în proiectul de lege.
În luna august, preşedintele Nestlé, lider mondial în industria alimentară, a avertizat că lumea se confruntă cu o criză alimentară mai severă decât cea din anul 2008, din cauza suprafeţelor vaste de terenuri dedicate producţiei de biocombustibili în detrimentul celei de produse alimentare. De exemplu, Departamentul american al Agriculturii estimează că aproximativ 40% din producţia de porumb a SUA este folosită pentru realizarea de biocombustibili, adaugă sursa citată.