Decizia BCE şi posibila prăbuşire a Germaniei
Germania, o ţară a cărei economie este axată pe exporturi a profitat enorm de pe urma introducerii monedei euro. Germanii o ştiu iar guvernul berlinez, susţinut în mare măsură de opoziţia de centru-stânga, întreprinde de ani de zile eforturi considerabile spre a salva moneda comună.
Dar ultima decizie a Băncii Centrale Europene s-ar putea să-i coste rău pe contribuabilii germani. Şi nu doar pe ei.
Pe moment, în partidele guvernamentale de centru-dreapta se discută aprins pe marginea modalităţilor de oprire, pe cale juridică, a tipăritului de bani la care a trecut Banca Centrală Europeană în tentativa de a susţine financiar state grav îndatorate precum Spania şi Italia.
Aplaudat de unii deputaţi liberali şi creştin-democraţi din Germania, politicianul creştin-social bavarez, Peter Gauweiler, a depus la Curtea Constituţională din Karlsruhe o plângere cerând oprirea de urgenţă a demersurilor hotărâte recent de Banca Centrală Europeană.
Sub conducerea italianului Mario Draghi şi spre disperarea şefului Băncii Federale Germane, Bundesbank, Jens Weidmann, BCE hotărâse anterior să-şi salveze politica monetară şi obiectivul menţinerii unor dobânzi mici în zona euro anunţând achiziţia nelimitată de obligaţiuni spaniole şi italieneşti.
Spania, Italia şi alte state înglodate în datorii suferă din greu din pricina incapacităţii lor de a se re-finanţa, icnind sub povara enormelor dobânzi percepute pe pieţele internaţionale pentru achiziţia obligaţiunilor lor.
Dar prea puţini germani înţeleg măsurile adoptate de Draghi. Prea puţini sunt convinşi de ideea că o criză iscată în fond de prea mulţi bani prea ieftini poate fi combătută prin sporirea acestor fonduri lesne achiziţionabile.
Fapt este că decizia Băncii Europene riscă să promoveze inflaţia. Iar consecinţele unei politici monetare expansive şi inflaţioniste ar putea fi catastrofale nu doar pentru statele global competitive din Uniunea Europeană ci pentru întreaga Comunitate.
Citat de ziarul berlinez Die Welt, Jörg Krämer, economistul şef al Commerzbank, una dintre principalele bănci de investiţii din Germania a lansat un avertisment serios, criticând politica Băncii Centrale Europene. Deşi, aparent, pozitivă şi aplaudată de mulţi, inclusiv în Republica Federală, această politică, a spus el, s-ar putea dovedi extrem de pernicioasă.
Fiindcă, potrivit lui Krämer, în urma acestei „uniuni monetare de tip italian” se va produce inflaţie. Moneda euro se va devaloriza iar Banca Centrală Europeană nu va fi în măsură să prevină, pe termen lung, deteriorarea calităţii politicii economice şi subminarea competitivităţii întreprinderilor germane.
„Impulsionată masiv de politica dobânzilor mult prea reduse, pentru Germania, practicată de BCE, industria germană se va supra-înfierbânta şi se va prăbuşi în 5 sau 10 ani”, prevede economistul şef de la Commerzbank, citat de ziarul berlinez Die Welt. E clar din acest unghi de ce şeful Bundesbank a fost singurul care s-a opus deciziei lui Draghi.