Conform celui mai recent sondaj CNN-Opinion Research, preşedintele american în exerciţiu este creditat cu 52 la sută din intenţiile de vot, faţă de 46 la sută pentru Romney, fost guvernator de Massachusetts (nord-est) cu care se va confrunta la 6 noiembrie pentru Casa Albă.
Un sondaj anterior, realizat înainte de convenţia democrată de la Charlotte (North Carolina, sud-est) între 4 şi 6 septembrie şi în cadrul căreia Obama a fost învestit drepz candidat, îi plasează pe cei doi rivali la egalitate cu 48 la sută fiecare.
Ancheta CNN se înscrie în seria sondajelor publicate de la sfârşitul săptămânii de institutele specializate şi care par să arate că Obama a beneficiat din plin de efectul convenţiei, un eveniment difuzat de televiziune la oră de maximă audienţă.
Astfel, luni, institutul Rasmussen acorda 50 la sută din intenţiile de vot lui Obama faţă de 45 la sută lui Romney, iar Gallup acordă de asemenea cinci puncte avans preşedintelui în exerciţiu (49 la sută faţă de 44 la sută republicanului).
Această creştere netă contrastează cu rezultatele convenţiei republicane de la Tampa (Florida, nord-est) care aparent a avut puţine consecinţe asupra intenţiilor de vot în favoarea lui Romney şi intervine în pofida unui nou raport lunar nefavorabil cu privire la ocuparea forţei de muncă publicat vineri, la o zi de la încheierea convenţiei democrate.
În cursul discursului său de învestire de joi seară la Charlotte, Obama a adoptat un ton realist, recunoscând că sloganul de speranţă cu care a fost ales în urmă cu patru ani a fost „pus la încercare”, mai ales prin şomajul care depăşeşte încă procentul de 8 la sută din populaţia activă, faţă de 5 la sută înainte de criza din 2008.
Însă el le-a promis de asemenea americanilor că schimbarea rămâne posibilă încurajându-i să aibă încredere îl el, în timp ce Romney îl acuză de incompetenţă în domeniul economic.