„Nu este exclusă o investiţie de tipul joint-venture (cu participarea statului şi a unui investitor privat – n.r.). Privatizarea prin vânzarea de acţiuni este blocată de procesul intentat de Roman Copper, care cere în instanţă obligarea statului român să semneze contractul de privatizare”, a afirmat Vulpescu.
Licitaţia pentru privatizarea Cupru Min a fost câştigată în luna aprilie de compania canadiană Roman Copper, iar ulterior o altă firmă din Canada, Valhalla Resources, a intrat în consorţiu cu Roman Copper în încercarea de a cumpăra Cupru Min.
Roman Copper este deţinută de Bayfront Capital Partners (Canada) şi a fost înfiinţată anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.
Roman Copper a atacat în instanţă statul român, acuzând OPSPI că „a încetat unilateral discuţiile” cu firma canadiană pentru Cupru Min Abrud, deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.
Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu FMI. Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.
Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri Lucian Isar afirma în luna mai că soluţia pentru CupruMin poate fi vânzarea, o asociere sub forma unei companii mixte sau listarea la bursă.