ERSTE: Plăţile restante reduc cu până la 25% preţurile ţintă ale companiilor farmaceutice la bursă

Erste Group Research a tăiat din preţul ţintă pe următoarele 12 luni, al acţiunilor Antibiotice Iaşi, ca şi din cel al Biofarm Bucureşti, din cauza restanţelor de plată din sistem, dar şi a dificultăţilor suplimentare ale taxei clawback. Antibiotice a fost retrogradatată de la recomandarea „PĂSTREAZĂ“ la „DIMINUEAZĂ“. Spre deosebire de companiile farmaceutice maghiare, cele româneşti nu profită la fel de mult, sau mai deloc de piaţa Rusiei.
Adrian N. Ionescu - vin, 14 sept. 2012, 06:10
ERSTE: Plăţile restante reduc cu până la 25% preţurile ţintă ale companiilor farmaceutice la bursă

Analiştii de la Erste Group Research au redus cu 25% preţul ţintă al acţiuni Antibiotice Iaşi (simbol bursier ATB) de la 0,446 la 0,335 lei / titlu, iar preţul ţintă al acţiunii Biofarm Bucureşti (BIO) cu 8%, de la 0,237 la 0,218 lei / titlu, din cauza „problemelor de încasare a creanţelor“, „a slabei discipline de plată de pe piaţa autohtonă şi a poverii ridicate a taxei clawback“.

Joi, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), acţiunile ATB s-au vândut în medie cu 0,3722 / titlu, iar BIO cu 0,1825 lei / titlu. La aceste preţuri , valoarea de piaţă a Antibiotice (ATB) era de 212,9 milioane de lei, iar cea a Biofarm (BIO) de 199,8 milioane de lei.

Prin taxa clawback statul ia înapoi circa 30% din banii pe care îi dă pe medicamentele generice, prin casele de sănătate. Taxa ar putea scădea spre 20%, dacă Guvernul va schimba modul de calcul, eliminând TVA din calcule, conform promisiunilor.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele12 luni, analizând activele companiei şi comparându-le cu performanţe altor companii similare. Estimările nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări.

La prima vedere, farmaceuticele româneşti arată bine, cu creşteri de două cifre ale profitului pe Semestrul 1“. La o analiză mai atentă, însă, mai ales Antibiotice (ATB) este afectată de faptul că „piaţa farmaceutică din România rămâne marcată de perpetuarea plăţilor restante şi de o povară relativ ridicată a taxei clawback“, scrie Raluca Ungureanu, analist de piaţă de caspital la BCR, în raportul Erste.

Antibiotice Iaşi (ATB) a raportat a o creştere a afacerilor până la 148,6 milioane de lei, pe Semestrul 1, cu 7,3% faţă aceeaşi perioadă anului 2011, şi un profit net cu 11% mai mare, până la 25,8 milioane de lei, potrivit rapoartelor trimise la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Şi afacerile Biofarm Bucureşti (BIO) au crescut Semestrul 1 faţă de aceeaşi perioadă din 2011, cu 7% până la 52,9 milioane de lei, iar profitul cu 13% până la 12,3 milioane de lei.

Continuăm să credem că plasamentul în BIO îşi păstrează atractivitatea şi păstrăm recomandarea „ACUMULEAZĂ“ (achiziţii în cantităţi mici, discrete, n.r.)“, în vreme ce, ca urmare a scăderii vânzărilor pe piaţa românească şi a taxei clawback, noua recomandare Erste privind acţiunea ATB este „DIMINUEAZĂ“ („reduce“, vânzări în cantităţi mici. n.r.).

Raportul Erste analizează şi performanţele altor companii farmaceutice din Europa Centrală şi de Est, mai ales din Ungaria şi Polonia. Şi acestea şi mai ales companiile maghiare suferă de pe urma taxelor, dar efectul acestora este parţial compensat de exporturile mari în Rusia şi în fostele ţări sovietice.

La Antibiotice exporturile au ajuns la 22,5% în cifra de afaceri totală, destinaţiile fiind Brazilia, Pakistan, Emiratele Arabe Unite, ca şi Danemarca, Ucraina, Albania, Azerbaidjan, dar şi în SUA.

Biofarm raportează creşterea exporturilor, dar rapoartele sunt imprecise privind destinaţia. Rapoartele BIO spun că ponderea exporturilor este de cel mult 5% din vânzări.

 

Estimări alternative

Casa de brokeraj Tradeville, a calculat cu o altă metodă, un „preţ teoretic“ al acţiunii ATB de 1,4389 lei / titlu. Tardeville se fereşte din motive ce ţin de reglementări să propună un preţ ţintă.

Cifra de afaceri (a Antibiotice, pe Semestrul1, n.r.) acoperea 48% din cifra bugetată pentru întregul an, iar ţinta de profit bugetată pentru 2012 a fost deja atinsă. Evoluţia recentă a indicatorilor financiari a fost în corelaţie cu ritmul de creştere din ultimii ani, dar şi ca reacţie la planul de restructurare şi dezvoltare a societăţii pentru perioada 2012 – 2016“. spune raportul elaborat de Tradeville.

De asemeni, se cade să nu ignorăm recomandarea „CUMPĂRĂ“ pe care analiştii de la SSIF Broker Cluj nu au modificat-o încă, care contează pe expansiunea externă a companiei ieşene.

 

Patronii

Cel mai important actionar al Antibiotice (ATB) este Ministerul Sanatatii care deţine în prezent peste 53% din capital, urmat de SIF Oltenia cu peste 10%. Restul acţiunilor fiind dispersate mai ales între fonsurile de investiţii Broadhurst Investment Limited (peste 4,19%), SIF Transilvania (SIF3, peste 4,03%), Eastern Eagle Fund Ltd (aproape 1,92%), Fondul de Pensii Administrat privat ING (peste 1,89%), SIF Banat-Crişana /SIF1, peste1,31%) şi Hyposwiss (Lux) Fund Danube Tiger (Eur) cu peste 1,25% din totalul acţiuilor ATB.

Principalii acţionari ai Biofarm (BIO) sunt Societăţile de Investiţii Financiare SIF Oltenia (SIF 5, cu 25,28%), SIF Banat-Crişana (SIF1, 16,66%), SIF Moldova (SIF2, 12,21%) şi AVAS (1,04%).

Parteneriatul SIF-urilor la Biofarm a fost menit iniţial participării la licitaţia privind privatizarea Antibiotice, amânată la o dată neprecizată.

 

Te-ar mai putea interesa și
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025....
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul ...
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...