‘Primele indicii ale unuia din cele trei studii demonstrează clar că există riscuri majore din punctul de vedere al protecţiei mediului. Acum nu avem un punct de vedere clar. Urmează dezbateri la nivelul Comisiei Europene şi în Parlamentul European. Vom participa cu specialişti la acestea, ne vom spune punctul de vedere ca stat membru, apoi, în funcţie de formulările şi concluziile care se vor trage la nivelul UE, ne vom alinia’, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb, scrie Agerpres.
Oficialul guvernamental a mai spus că până în prezent s-au conturat două opinii distincte, una dintre acestea făcând referire la o legislaţie incompletă, iar cea de-a doua la faptul că există risc în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist.
‘În momentul de faţă suntem sub moratoriu şi rămânem aşa!’, a precizat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
În luna mai a acestui an, oficialul guvernamental a anunţat că procedura de exploatare a gazelor de şist este suspendată în România până la sfârşitul anului, atunci când este aşteptată o decizie a Uniunii Europene.
O lună mai târziu, şi premierul Victor Ponta a anunţat că România va reanaliza în luna decembrie a acestui an poziţia sa cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist.
Moratoriul instituit de autorităţile române este apreciat de organizaţii neguvernamentale care au protestat în mai multe rânduri în diferite judeţe ale ţării. Acesta afectează însă operaţiunile în România ale grupului american Chevron care estima că va începe forările de explorare în semestrul în curs.
De altfel, mai multe companii s-au arătat interesate de asemenea oportunităţi.