Kazahii de la Rompetrol, singurii care mai fac petrochimie în România

O întreagă industrie, de top pe vremea lui Ceauşescu, este aproape moartă. Doar petrochimia de la Rompetrol mai produce la ora actuală polimeri în România. Înainte de 1990, sectorul de petrochimie a reprezentat una dintre bazele structurii industriale a României, dar anii de după au condus la un declin abrupt al sectorului.
Economica.net - mar, 18 sept. 2012, 21:12
Kazahii de la Rompetrol, singurii care mai fac petrochimie în România

Ultimul exemplu: ce se întâmplă azi la Oltchim, ultima companie mare din sectorul de chimie-petrochimie aflată în proprietatea statului, care, cu instalaţiile oprite şi cu muncitorii în stradă, aşteaptă rezultatiul unei privatizări fără prea mari şanse de reuşită, cel puţin deocamdată.

Principalele platforme petrochimice din Romania până în 1990 erau Borzesti-Oneşti (axat pe produse destinat industriei auto şi cauciuc), Midia Navodari (polietilene, polipropilene, produse pentru industria confecţiilor), Arpechim Pitesti (uleiuri auto şi industriale, polietilene, produse pentru industria confecţiilor – fire polyester şi acrilice). La acestea se adaugă activitatea de petrochimie a rafinariilor Petrobrazi care producea şi polietilene, Petrotel – polistiren şi uleiuri, dar şi Steaua Romana – uleiuri si parafine.

Ce a urmat se ştie. Cea mai mare platformă, Arpechim Pitesti, este închisă. Rafinăria a fost oprită, iar petrochimia, cumpărată de Oltchim, este oprită şi ea. Rafinăria RAFO, coloana vertebrală a platformei din centrul Moldovei este închisă de ani de zile, iar dintre societăţile care s-au desprins mai funcţionează doar Chimcomplex Borzeşti-producătorul de cauciuc sintetic Carom a dat la rândul lui falilment.

La ora actuală, singurul producător intern de polimeri (polietilenă şi polipropilenă) este Rompetrol Petrochemicals, parte a grupului Rompetrol, potrivit unei informări a Rompetrol trimisă redacţiei ECONOMICA.NET.

Instalaţii închise în 1996, repornite în 2011

După preluarea în 2001 a rafinăriei Petromidia, grupul şi-a regândit activitatea de pe platforma Midia în functie de arii de activitate. Pe partea de petrochimie, strategia Rompetrol a vizat în perioada 2003-2007 modernizarea şi repornirea instalaţiilor de polietilene de înaltă şi joasă densitate (închise în 1996 din lipsă de materie primă) dar şi facilităţi pentru aprovizionarea cu etilenă (materia primă pentru producţia de polietilene).

În ceea ce priveşte strategia pe termen mediu, compania a iniţiat din 2010 un amplu program de investiţii pentru creşterea cu peste 70% a capacităţii instalaţiei de polietilenă de înaltă densitate (HDPE). Acest proiect va permite o majorare a capacităţii instalaţiei – de la 60.000 la 100.000 tone/an, o reducere cu peste 10% a costului de procesare,  dar şi o diversificare a gamei de produse oferite cu patru noi sorturi cu aplicatii speciale (corpuri suflate mari, folie foarte subţire, ţeavă, inclusiv ţeavă pentru transport gaze combustibile)” spun cei de la Rompetrol.

Nou centru de comandă şi control

În 2010, Rompetrol Petrochemicals a finalizat automatizarea instalaţiilor şi integrarea operaţiunilor în Centrul de Comandă şi Control al platformei Petromidia. Prin intemediul acestuia sunt coordonate în prezent activităţile de rafinare ale Rompetrol Rafinare. Noul centru permite o urmărirea integrală a operaţiunilor –  controlul şi protecţia fluxurilor tehnologice, culegerea şi transmiterea on-line a datelor de proces şi implicit o reducere a costurilor de producţie, fiind o premieră pentru România dar şi pentru zona de sud-est a Europei.

“Din 2007, odata cu preluarea Grupului de catre KazMunaiGaz, dar şi pe fondul crizei şi a constrângerilor pieţelor de profil, acesta s-a concentrat în special pe optimizarea şi automatizarea proceselor (aşa a apărut centrul de comandă a activităţilor de petrochimie de pe platformă, asemeni celui de la rafinarie Petromidia), o monitorizare mult mai atentă a cheltuielilor, dar şi o creştere a producţiei si a calităţii produselor” spun cei de la Rompetrol.

Totalul investitiilor realizate de grupul Rompetrol în susţinerea şi dezvoltarea petrochimiei se ridică în prezent la peste 126 milioane USD, din care aproximativ 60% in perioada 2007-2011. În activitatea de petrochimie sunt implicaţi 500 de angajaţi.
 
Vânzări în creştere, piaţă mică şi dificilă

Piaţă de polimeri există în România şi, în ultimi ani este în creştere. În 2011, piaţa de propilenă a fost de 55.200 de tone metrice (51.800 anul trecut), cea de polietilenă de joasă densitate de 75.600 de tone (72.300 de tone anul trecut) iar cea de înaltă densitate de 72.000 de tone (66.000 de tone anul trecut).

Cu toate acestea, mai e mult până la nivelurile din vestul Europei. Spre exemplu, la polietilena de înaltă densiltate, consumul din România este de 3,6 kg pe cap de locuitor, în condiţiile în care în Europa Occidentală media este de circa 40 kg. În ciuda unui mediu dificil (politică agresivă de preţuri a competitorilor, termene de plată întinse, consum local mic), Rompetrol a reuşit să obţină din activitatea de petrochimie o cifră de afaceri brută de 355 de milioane de dolari, în 2011, în creştere cu 34% faţă de anul precedent. În termeni de volum, vânzările au crescut cu 17%, până la 229.000 de tone.

În perioada 2007-2011, valoarea totala a exporturilor realizate de Rompetrol Petrochemicals a fost de 870 de milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...