‘Dacă vorbim despre viitorul pensiilor, calitatea locurilor de muncă şi a salariilor este răspunsul pentru realizarea de pensii sigure, viabile şi adecvate pentru a avea un nivel de trai decent. Problema care se pune în prezent este precaritatea salariilor: un salariat sărac va fi, inevitabil, un pensionar foarte sărac’, a declarat pentru AGERPRES, Maria Eugenia Barna.
Acesta a adăugat că, în prezent, toate sistemele de pensii, nu doar cele din România, se află sub presiunea crizei, evoluţiile pieţelor financiare afectându-le puternic, consecinţa fiind reducerea drastică a fondurilor şi creşterea deficitului.
‘Construirea unui sistem de pensii acceptat şi acceptabil ar trebui să pornească de la întrebarea ce fel de societate dorim să avem: vrem o Europă în care valori sociale, precum responsabilitatea şi solidaritatea colectivă, să fie predominante sau ne alegem un model în care numai piaţa şi libera circulaţie a capitalului contează?’, a spus preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, care a adăugat că-şi pune această întrebare în calitate de reprezentant al unui partid de centru-stânga.
După părerea sa, ‘ar trebui crescut numărul locurilor de muncă, salariile să fie majorate, iar sistemul educaţional, inclusiv cel de calificare profesională, îmbunătăţit’.
‘O discuţie despre sustenabilitatea fondurilor de pensii am purtat şi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) care s-au arătat foarte miraţi că nu avem grijă de tineri, că nu investim în educaţie, că avem un mare număr de şomeri în rândul absolvenţilor şi ne puneau întrebarea cine le va plăti acestor tineri, în viitor, pensiile’, a spus Maria Eugenia Barna.
‘Parlamentul şi actorii politici, inclusiv guvernul, realizează cadrul legislativ care să conducă la un management performant al schemelor de pensii, pentru a obţine un echilibru între populaţia activă şi pensionari, reducerea poverii fiscale a salariaţilor şi angajatorilor, concomitent cu crearea de pensii adecvate unui nivel de trai decent şi eliminarea impactului de gen (diferenţele de salarizare între bărbaţi şi femei – n.r.)…În cadrul procesului de reformă a sistemului de pensii, urmărim să menţinem în primul rând sustenabilitatea finanţelor publice şi existenţa unor politici proactive pe piaţa forţei muncii. Este vorba despre o dimensiune macroeconomică pentru a consolida sistemele de pensii şi despre una socială – existenţa unei pensii din care să poţi trăi decent la bătrâneţe’, a afirmat preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor.
În încheiere, deputatul Maria Eugenia Barna şi-a exprimat speranţa că viitorul Parlament va trebui să organizeze o serie de dezbateri care să implice toţi actorii din piaţă pentru a se putea ajunge la soluţii pozitive.