„CE este în contact strâns cu autorităţile spaniole şi colaborează cu acestea pentru a stabili acest program important de reforme structurale”, a declarat Simon O’Connor, purtător de cuvânt al Comisiei pe probleme economice.
Obiectivul CE este de a ajuta Spania cu acest program de reforme, care va fi prezentat pe 27 septembrie.
„Este un program pentru guvernul spaniol, nu pentru Comisie. Este un program în interesul tuturor”, a insistat purtătorul de cuvânt.
Pe de altă parte, o sursă diplomatică europeană a declarat că dacă Spania va cere ajutor internaţional, Comisia va putea spune că este pregătită, nefiind necesare eforturi suplimentare.
„Ideea este că nu Bruxelles-ul impune „paşii de urmat, a arătat O’Connor.
Spania, a patra mare economie din zona euro, este sub presiunea pieţelor şi a unora dintre partenerii europeni să ceară un program de susţinere a economiei, pe lângă ajutorul primit deja pentru bănci, de până la 100 de miliarde de euro.
„Nu este clar dacă Madridul poate supravieţui fără ajutor de la Banca Centrală Europeană (BCE), care a anunţat recent un nou program de achiziţie de obligaţiuni suverane”, a afirmat o sursă europeană.
Potrivit mai multor surse din zona euro, recent au apărut fricţiuni referitoare la o posibilă cerere de ajutor din partea Spaniei, Germania fiind tot mai puţin în favoarea acestei opţiuni, în timp ce Franţa şi Comisia Europeană susţin contrariul.