Potrivit declaraţiei de interese din iunie 2012, Vasile Cepoi a avut, în perioada 1 noiembrie 2011 – 30 aprilie 2012, o convenţie civilă cu Fundaţia Amfiteatru Bucureşti.
Soţia lui Vasile Cepoi, Făniţa, are un contract pe perioadă determinată la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, acesta expirând în 1 decembrie 2012, a mai notat ministrul Sănătăţii în declaraţia de interese.
Vasile Cepoi este preşedintele Asociaţiei pentru Asigurarea Calităţii Serviciilor Medicale şi vicepreşedintele Fundaţiei de Cercetare Clinică şi Experimentală Cardio-Vasculară, conform documentului citat.
Ca director executiv la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, funcţie deţinută până la numirea sa ca secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în ianuarie 2012, Vasile Cepoi a încasat în anul fiscal anterior 33.840 de lei, iar din activitatea didactică la Universitatea Apollonia din Iaşi a obţinut 15.636 de lei. Soţia acestuia a câştigat 45.245 de lei ca director adjunct al Liceului Sportiv din Iaşi, potrivit declaraţiei sale de avere din iunie 2012.
Cepoi a mai încasat 101.270 de lei din drepturi de proprietate intelectuală, respectiv din cursurile susţinute în patru proiecte, iar soţia acestuia a obţinut ca asistent într-un proiect aproape 30.000 de lei.
Vasile Cepoi are un teren intravilan de 453 de metri pătraţi şi o casă de 70 de metri pătraţi în Botoşani, un apartament în Iaşi, în suprafaţă de 100 de metri pătraţi, cumpărat în 2000 şi două terenuri agricole, de 2.200 de metri pătraţi, achiziţionate în 2003.
Cepoi deţine un autoturism Citroen din 2006, are în conturi peste 110.000 de lei şi 600 de euro, dar trebuie să restituie până în 2016 un credit de 20.000 de euro, luat în 2006, potrivit declaraţiei sale de avere.
În luna mai a acestui an, Vasile Cepoi a fost nominalizat pentru Ministerul Sănătăţii în Cabinetul Ponta, la patru luni după numirea sa ca secretar de stat al aceluiaşi minister, dar în Guvernul Boc.
În 2001, Vasile Cepoi a devenit şeful Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate din Iaşi, în urma unui concurs, iar în anul 2003 a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în guvernul condus de Adrian Năstase. În februarie 2004, el a fost destituit din Ministerul Sănătăţii, în urma unui conflict cu premierul de atunci Adrian Năstase.
Medicul ieşean Vasile Cepoi a fost numit director general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în anul 2005, fiind apoi desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, având sprijinul PDL Iaşi.
În anul 2008, Cepoi a revenit la Iaşi, ocupând funcţia de director de cercetare în cadrul Spitalului Parhon, iar un an mai târziu a fost numit şef al Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi.
La începutul anului 2012, pe fondul scandalului legat de SMURD şi de Raed Arafat, Vasile Cepoi a fost desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în guvernul condus de Emil Boc. Numirea a fost făcută prin modificarea organigramei ministerului, înfiinţându-se un al treilea post de secretar de stat, special pentru Cepoi.
Vasile Cepoi declara atunci că nu există „nicio spaimă” în cazul implicării privaţilor în sistemul de urgenţă, pentru că nu este vorba de privatizarea acestuia.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, în calitate de fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
Potrivit ANI, în calitate de director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul „Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România”, derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundaţia Amfiteatru şi de la partenerii Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, respectiv S.C. Info Educaţia S.R.L, a precizat ANI.
Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundaţia Amfiteatru, ca beneficiar, alături de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi şi S.C. Info Educaţia S.R.L.
ANI susţine că beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro).
În Proiectul „Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România” – dezvoltat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Vasile Cepoi a deţinut următoarele calităţi: manager de proiect (numit în funcţie la data de 01.09.2010 şi înlocuit din funcţie la 26.10.2010); director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare (în perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); trainer audit calitate (în perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 şi 01.10.2011 – 31.03.2012).
ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie.