Pro Vorbas s.a. a obţinut aprobarea Consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru ca acţiunile sale să se tranzacţioneze începând din 3 octombrie, potrivit unui raport al Consiliului Bursei.
Compania, specializată pe nişa de servicii de curăţenie pentru hoteluri, poate deveni prima din România ale cărei acţiuni se vor vinde şi cumpăra pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS), creat deja de doi ani, pentru a oferi IMM-urilor o alternativă mai accesibilă de listare şi finanţare prin bursă.
Principalii clienţi ai companiei sunt hoteluri din lanţurile Accor, precum Novotel Bucharest City Center, al treilea cel mai mare hotel de lux din Bucuresti, Pullman şi Ibis (al Continental Hotels s.a.), dar şi Intercontinental Hotel şi Golden Tulip Victoria Bucureşti.
Compania mai oferă servicii de curăţenie şi întreţinere profesională pentru Billa România, 8 centre comerciale din reţeaua Winmarkt (parte a parte a Grupului Immobiliare Grande Distribuzione), şi alte lanţuri comerciale italiene prezente în România.
Pro Vorbas este afacerea de familie a unor italieni, Deborha Gambacorta, care deține 75% din acțiuni, și soțul său, Federico Salmoiraghi, care este preşedintele consiliului de administraţie. Ceilalţi acţionari sunt Denisa Ştefan (20% din totalul titlurilor) şi Anca Lepchihler (5%).
Listarea Pro Vorbas va fi una tehnică. Ulterior, „lichiditatea acţiunilor va fi asigurată de vânzarea a până la 25% din acţiuni, de către actualii acţionari“, a declarat Federico Salmoiraghi, pentru ECONOMICA.NET. Vânzările vor fi făcute cu consultanţa firmei de brokeraj Transilvania Capital.
„Transilvania Capital funcţionează ca un consultant şi ne va sprijini şi în dimensionarea ofertei de acţiuni prin care vom majora capitalul social anul viitor“, a completat Federico Salmoiraghi.
Pro Vorbas are afaceri de 1,7 milioane de lei (venituri pe 2011, conform datelor publicate pe site-ul propriu), de peste 4 ori mai mari ca în 2010.
„Suntem în continuă expansiune şi specializarea noastră pe nişa hotelieră, dar nu numai oferă clienţilor posibilitatea externalizării complete a departamentelor de curăţenie şi întreţinere“, a adăugat Federico Salmoiraghi.
Firma mai face curăţenie şi în hale de producţie şi depozitare, precum şi curăţenie generală după finalizarea unei construcţii sau amenajări, întreţinerea spaţiilor verzi, deszăpezire şi alpinism utilitar.
Expansiunea este, însă costisitoare, firma sfârşind anul trecut cu pierderi de aproape 114.000 de lei, după ce, anul trecut, a opta parte din veniturile de aproape 400.000 de lei rămăsese în contul de profit net al firmei.
Anul trecut numărul angajaţilor a crescut de peste 10 ori.