Potrivit liderului protestatarilor, Corneliu Cernev, în cursul acestei zile oamenii au fost informaţi despre discuţiile de luni de la Ministerul Economiei, iar ulterior au decis să reia protestele pe perioadă nedeterminată.
„Nu au fost primite salariile pe luna august, producţia este oprită, nu se întâmplă nimic şi nu sunt speranţe după cum văd că evoluează lucrurile. Trebuie să începem să lucrăm, să producem, pentru că altfel tensiunea va creşte pe zi ce trece. Marţi dimineaţă ne-am întâlnit cu salariaţii, informându-i despre rezultatul negocierilor de la Ministerul Economiei. Noi am cerut să se reitereze dispoziţia Ministerului Econmiei de a da bani pentru repornirea combinatului, cu titlu de împrumut, cu titlu de ajutor de stat şi să primim salariile cât mai repede. Angajaţii au decis ca de mâine (miercuri – n.r.) să reluăm protestele pe perioadă nedeterminată. Vrem salariile restante şi capital pentru repornirea instalaţiilor”, a declarat, marţi, liderul angajaţilor protestatari de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, Corneliu Cernev.
El a mai precizat că discuţiile de luni de la Ministerul Economiei au fost „fără substanţă”, fără un rezultat pozitiv, iar autorităţile fac declaraţii contradictorii.
„Semnarea actului a fost stabilită pentru miercuri. În primă fază reprezentanţii lui Dan Diaconescu au făcut observaţii, au cerut materialele care lipseau, care erau anexe la contractul de privatizare, au dorit să ştie bugetul actualizat al combinatului, dacă ne-au crescut datoriile la stat, dacă avem şi altele decât cele de la sfârşitul anului trecut. Au vrut apoi situaţia proceselor litigioase pe care le are societatea, multe aflate pe rolul instanţelor, dar şi rezultatele controalelor pe care diverse autorităţi, precum ANAF, Corpul de Control al premierului, Ministerul Economiei, le derulează de o săptămână la Oltchim. Ulterior, reprezentanţii lui Diaconescu au făcut observaţii la contract, dar eu zic că nu sunt de substanţă şi s-a stabilit ca până marţi la ora 14.00 aceştia să studieze în profunzime termenii contractului (..) La un moment dat, Remus Vulpescu a mers şi a vorbit cu ministrul Chiţoiu, timp de o oră. Nu ştiu ce au vorbit, dar declaraţiile premierului, că procesul de privatizare este eşuat şi că va fi reluat din februarie, nu coincid cu ce ne-a spus noua Vulpescu, respectiv că se continuă procesul de negociere pentru definitivarea contractului. Sunt declaraţii contradictorii”, a mai spus Cernev.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Contractul nu a fost însă semnat, iar premierul Victor Ponta Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.
În cursul zilei de luni, premierul s-a întâlnit cu ministrul Economiei şi şeful OPSPI pentru discuţii legate de situaţia Oltchim.
Premierul Victor Ponta a dat asigurări, luni, că angajaţii Oltchim îşi vor primi în continuare salariile, el arătând că „circul” privatizării companiei trebuie să înceteze şi că Guvernul va veni cu un plan pentru următoarele şase luni, astfel încât combinatul să fie salvat.
Întrebat dacă în aceste şase luni, până în primăvara anului viitor, când va fi reluată procedura de privatizare, angajaţii de la Oltchim îşi vor primi salariile, Ponta a răspuns afirmativ. „Deocamdată şi le-au primit de la noi salariile. Şi le vor primi în continuare, după ce s-au lămurit că salvatorul providenţial şi-a bătut joc de ei de fapt. Acum domnul Dan Diaconescu va găsi pretexte. El nu a avut niciodată şi nu are banii respectivi”, a spus Ponta.