„În comparaţie (cu premierul Mario Monti), aş fi mai puţin supus Germaniei”, a afirmat Il Cavaliere, care reproşează Berlinului că pretinde că „prin austeritate se poate reduce datoria”.
„Este o iluzie – datoria publică se diminuează odată cu creşterea PIB-ului, care semnifică dezvoltare şi creştere”, spune el.
În ceea ce priveşte euro, „au fost comise erori de la introducerea sa şi când a fost lăsat să se aprecieze în raport cu dolarul, dar azi ar fi dificilă o ieşire din zona euro”, a afirmat liderul Partidului Poporul Libertăţii (PDL).
Potrivit lui, „există trei posibilităţi” pentru a face faţă actualei situaţii: „să convingem Germania că nu putem continua doar cu austeritatea”, „ieşirea Germaniei din zona euro” sau „ca alte ţări să iasă din euro”.
Berlusconi s-a declarat însă în favoarea primei variante.
Fostul premier italian, care lasă de câteva săptămâni să planeze incertitudinea asupra unei eventuale candidaturi pentru a-i succeda lui Mario Monti în 2013, afirmă că „problema constă în reformarea Uniunii Europene şi în a atribui BCE prerogativele unei veritabile bănci centrale”.