Garanţia JEREMIE este acordată în cadrul „Schemei transparente de ajutor sub formă de garanţii de portofoliu de credite, ca parte integrantă a implementării iniţiativei JEREMIE în România“, finanţată de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operational Sectorial Creşterea Competitivăţii Economice .
Totodată, BCR majorează la 5 ani perioada de rambursare a creditelor pentru capital de lucru destinat consolidării activităţii curente şi la 3 ani maturităţile aferente liniilor de credit revolving, potrivit unui comunicat primit de ECONOMICA.NET.
Banca oferă linii de credite revolving din surse proprii sau din surse atrase, cu garanţie gratuită JEREMIE în proporţie de 80% din valoarea creditului. Garanţia este obtinută direct de la BCR cu comision de garantare zero.
De asemenea, creditele cu garanţie JEREMIE pentru capital de lucru sunt destinate consolidării activităţii, fără solicitarea planurilor de afaceri.
„Obiectivul nostru este să finanţăm în mod constant toate afacerile viabile pe termen lung. Vom continua să facem acest lucru, cu atât mai mult cu cât acest acord ne întăreşte şi ne diversifică baza de finanţare, în beneficiul IMM-urilor româneşti”, a declarat Ramona Ivan, director executiv, direcţia institutii financiare a BCR.
Creditele cu garanţia JEREMIE
Pot fi accesate numai de IMM-uri, inclusiv start-up-uri, plafonul maxim al creditului fiind de 1,875 milioane de euro, cu menţiunea ca, în cazul întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului rutier, plafonul maxim este de 937.500 de euro.
Liniile de credit cu garanţie JEREMIE se pot acorda atât în lei cât şi în euro.
Sunt destinate susţinerii, consolidării sau dezvoltării activităţilor de afaceri, pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru necesare cumpărării de materii prime, stocuri şi alte intrari (inputuri) pentru producţie, forţa de muncă, obiecte de inventar şi cheltuieli generale, fonduri pentru finanţarea creanţelor comerciale.
Finanţarea solicitată trebuie să fie una nouă, urmând a fi utilizată pentru activităţi desfăsurate pe teritoriul Romaniei, cum ar fi sectoare de activitate din industrie, comerţ, turism, construcţii, servicii etc.
Domenii precum agricultura, piscicultura, silvicultura, fabricarea produselor alimentare, dezvoltarea proiectelor imobiliare, activităţile de intermediere financiară nu sunt eligibile în cadrul acestei facilităţi.
Companiile trebuie să respecte regulile privind cumulul ajutoarelor de minimis pe o perioadă de trei ani consecutivi, garanţia JEREMIE fiind considerată ajutor de minimis.
Companiile care solicită credite prin initiaţiva JEREMIE nu trebuie să aibă activitate în producţia şi comerţul de tutun şi băuturi alcoolice, producţia şi comerţul cu arme şi muniţii, precum şi cazinouri.
Firmele care solicită creditul nu trebuie să fie declarate în stare de dificultate financiară, faliment, lichidare, trebuie să-şi fi indeplinit obligaţiile de plată a impozitelor şi taxelor la bugetul de stat, bugetele locale, bugetele speciale şi să nu fie obiectul unei decizii anterioare de recuperare a Comisiei Europene etc.
JEREMIE (“Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises” sau “Resurse europene comune pentru intreprinderi mici si mijlocii”) este o iniţiativă comună a Directiei Generale Politici Regionale a Comisiei Europene şi a Grupului Bancii Europene de Investitii (din care face parte Fondul European de Investitii), care are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana, în cadrul perioadei de programare a Fondurilor Structurale 2007-2013.
JEREMIE permite Statelor Membre şi Regiunilor UE să dedice resurse naţionale şi din fondurile structurale pentru a crea fonduri de participare (“holding funds”) care să poată finanţa IMM-uri într-un mod flexibil şi inovator. Initiaţiva urmăreşte dezvoltarea şi încurajarea antreprenoriatului în Uniunea Europeana, în scopul îndeplinirii obiectivelor Agendei Lisabona, în acelaşi timp ducând la o utilizare mai eficientă a fondurilor structurale.