Acţiunile Transgaz au scăzut cu 3% şi au dus indicele general al Bursei pe scădere uşoară

Bursa de la Bucureşti a încheiat în scădere cu 0,24%, influenţată în principal de acţiunile Transgaz (TGN), care au coborât cu peste 3% spre finalul şedinţei, în timp ce un deal cu titluri OMV Petrom (SNP) a asigurat 41% din lichiditatea pieţei.
Economica.net - joi, 27 sept. 2012, 14:54
Acţiunile Transgaz au scăzut cu 3% şi au dus indicele general al Bursei pe scădere uşoară

Piaţa a revenit pe verde încă din primele minute şi a recuperat, astfel, o mică parte din corecţia de miercuri, când a coborât cu aproape 1,3% influenţată tot de bursele externe. Spre finalul şedinţei, o parte dintre indici au trecut pe roşu, din cauza acţiunilor Transgaz, care au coborât vizibil pe fondul unor ordine puţin mai mari de vânzare.

Operaţiunile cu acţiunile Transgaz au cumulat 310.000 de lei, mai mult de jumătate din valoare reprezentând transferurile din ultimele 20 de minute de tranzacţionare. La finalul şedinţei, titlurile companiei erau cotate la 191 lei, preţ cu 3,05% sub nivelul de miercuri.

„După cum era de aşteptat, piaţa a revenit uşor după scăderile abrupte din şedinţa de miercuri, însă pe volume foarte mici, iar aceasta ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea creşterilor fragile. Dacă piaţa reuşeşte să se consolideze în jurul nivelurilor actuale, este posibil să asistăm la o îmbunătăţire a sentimentului şi, implicit, o recuperare a terenului pierdut în ultimele zile”, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu doar 0,13%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în imediata apropiere a nivelului de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a încheiat în stagnare, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,84%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,43% peste închiderea de miercuri.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 13,7 milioane lei (3 milioane euro), valoare cu 40% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 22,9 milioane lei (5,1 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 40% de un deal acţiuni OMV Petrom, de 5,6 milioane lei (1,2 milioane euro).

Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,3953 lei, preţ cu 0,59% peste nivelul de miercuri. Pe piaţa principală, acţiunile au stagnat la 0,393 lei, pe un rulaj de 784.000 de lei.

În ultimele şedinţe, principalii cumpărători de acţiuni OMV Petrom au fost fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 3 milioane lei, iar preţul a avansat cu 0,96%, la 0,525 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 156.000 de lei, valoare cu 30% mai redusă decât rulajul de miercuri, de 223.000 de lei.

Acţiunile Armax Gaz (ARAX) s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 14.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,16%, la 0,068 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%. Recuperarea uşoară după corecţiile de miercuri a venit pe fondul speculaţiilor că Beijingul ar putea anunţa noi măsuri de stimulare a economiei chineze, în timp ce în Europa este aşteptată prezentarea bugetului pe 2013 pregătit de guvernul spaniol. Evoluţia a fost influenţată şi de unele informaţii privind o injecţie de lichiditate realizată de banca centrală din China.

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării României....
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...
Reorganizarea ANAF se amână cu câteva luni
Reorganizarea ANAF se amână cu câteva luni
În prima parte a lui 2024 Guvernul a adoptat o OUG privind reorganizarea ANAF. Una dintre măsuri prevedea ca în cadrul ...
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Distanța dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la doar 4.000 de voturi, în lupta pentru intrarea în turul ...